Ana Sayfa Çalışma Hayatı İş görmezlik ödeneği personellerin ücretlerinden mahsup edilir mi?

    İş görmezlik ödeneği personellerin ücretlerinden mahsup edilir mi?

    670
    0

    İş görmezlik ödeneğinin prim borçlarına mahsup protokolünü imzalayarak kuruma vermek istiyoruz. Ama tereddüt ettiğim konu var. Biz bordromuzda rapor alan personelin maaşını tam ödüyoruz. Çalışmamış koyarak 30 gün tam ücret gösterip ödüyoruz. Bu protokol sonrası personel aldığı iş görmezlik bizim SGK borçlarımızdan mahsup edilecekse ben bu rakamı gelir olarak mı kayıtlara alacağım?

    Geçici iş göremezlik ödeneği ile ilgili İş Kanunu’ndaki tek düzenleme 48. Maddede bulunmaktadır. Madde “İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir. 

    Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.” Hükmünü taşımaktadır.

     


    Geçici iş göremezlik

    Madde 48 – İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir.

    Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.


    Hastalık Hali

    Hastalık Hali Nedir?

    4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalıların, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıkları, hastalık halidir.

    Hastalık Sigortasının Kapsamında Bulunan Sigortalılar Kimlerdir?

    > 4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar

    > Aday çırak, çırak ve stajyerler,

    > Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri

    > İntörn öğrenciler

    > Ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar

    hastalık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

    4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılara 5510 sayılı Kanuna göre hastalık sigorta kolundan geçici iş göremezlik ödeneği verilmemektedir.

    Hastalık Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdir?

    Hastalık sigortasından sigortalıya, hastalık hali nedeniyle çalışmaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

    Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nedir?

    Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.

    Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.

    Geçici iş Göremezlik Ödemeleri Ne Kadardır?

    Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği; Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

    Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği,

    > Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,

    > Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

    Geçici İş Göremezlik Ödeneğinden Faydalanmak İçin Şartlar Nelerdir?

    Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;

    > İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

    > İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

    > Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması,

    gerekmektedir.

    Sigortalılık Niteliği Ne Zaman Sona Erer?

    Hastalık halinde sigortalılık niteliği;

    Sigortalının Kanuni ücretsiz izinli olması, greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde, bu hallerin sona ermesini,

    Diğer hallerde ise hizmet akdinin sona erdiği tarihi veya terk tarihini,

    takip eden onuncu günden başlanarak yitirilmiş sayılır.

    Sigortalılık niteliğinin sona erdiği tarihten sonra hastalık hali nedeniyle alınan istirahat raporlarına, ilk istirahat raporu ya da devam raporu olup olmadığına bakılmaksızın geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.

    Geçici iş Göremezlik Ödemeleri Nereden Yapılmaktadır?

    Geçici iş göremezlik ödenekleri anlaşmalı banka şubeleri aracılığı ile yapılmaktadır.

    Geçici İş Göremezlik Ödeneğimin Bankaya Aktarılıp Aktarılmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

     4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne sahip sigortalılar “İş Göremezlik Ödeme” durumlarını ve ödenen miktarı, https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme linkine tıklayarak sorgulayabilirler.

    Geçici iş Göremezlik Ödeneğinden Faydalanmak İçin Nasıl Müracaat Edilir?

    4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalıların geçici iş görmezlik ödeneğine ilişkin işlemleri e-ödenek programı ile elektronik ortamda yapılmaktadır.

    4/a sigortalılarının istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışıp çalışmadığının işverenlerince Kuruma elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir. Ancak 4/a sigortalılarının geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilmeleri için işyerinde çalışmadıklarına dair işverenlerince bildirimde bulunulması şartı aranmaz. Bildirim süresi geçtikten sonra bildirimin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın  sigortalının geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. İstirahatin bitim tarihi itibariyle gerekli işlemler yapılarak sigortalının hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneği anlaşmalı bankanın herhangi bir şubesinden çekilebilecek şekilde hesaba aktarılır.

     (Çalışılmadığına dair bildirim ekranına ulaşmak için tıklayınız. (  http://uyg.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do  )

     

     


    Kaynak: İSMMMO,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYıl içinde basit usulden gerçek usule geçenler geçici vergi beyannamesini nasıl düzenler?
    Sonraki İçerikTeknolojileri geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar farklı bir hesap planı mı kullanmaktadır? 

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz