Ana Sayfa Çalışma Hayatı İş Dünyasında İçedönüklük

    İş Dünyasında İçedönüklük

    1356
    0

    Merriam-Webster sözlüğüne göre İçedönük kelimesinin anlamı “karakterinin ana özelliği ‘içe dönüklük’ olan; yani tamamen ya da çoğunlukla kendi zihinsel süreciyle ilgili olan kişidir.”

    Jillian Kramer’ın Glassdoor’daki makalesine göre, Karen Elizaga diyor ki:

    “İçedönük (introvert) bireylerin insanların yanında enerji toplayan dışadönük (extrovert) bireylerin aksine yalnız zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Enerjilerini yalnızken yenilemeleri gerekir.”

    İçedönük insanlar iyi dinleyicilerdir ve derin düşünürler. Odaklanmada ve ayrıntıları fark etmekte yetenekli oldukları için her şeyi geliştirebilecek yöntemler bulabilirler.

    Aynı zamanda olayları farklı açılardan görebildikleri için empati yetenekleri onları düşünceli, yardımsever yapar.

    Empati ve hassasiyetlerinin kötü yanı duyarlılıklarının aşırı yorgunluğa yol açabilmesidir. Olumsuzluk onları diğerlerinden biraz daha etkiler ve sürekli iletişim kurmak onlar için zor olabilir. Bunun sonucunda, içedönük insanlar daha sakin, sessiz ortamlarda olayları değerlendirip kendi düşüncelerini algılamak için yalnız zaman geçirmeye ihtiyaç duyar.

    “Kariyer stratejisti Heather Huhman şöyle diyor: “Ofis ortamı çalışanları sık sık grup ortamına dahil eder, ister toplantı, ister öğle arasında olsun.”

    Kramer’in Glassdoor makalesine göre, içedönük insanlar şunları aramalı:

    • “Kişiye özel bir ofis, esnek saatler ve evden çalışma imkanı sunan bir iş içedönük çalışanlar için idealdir.”
    • “Görevlerinizi gözünüzde canlandırmanıza ve nasıl gerçekleştireceğinize karar vermenize yardım edecek bir patronunuz olmalı, insanların güçlü yanlarını ortaya çıkaran biri.”

    Kaynak: Glassdoor
    Derleyen: Özge Burçak Aydınalp

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBNP Paribas’ın Türkiye’de Başarı Hikayesi
    Sonraki İçerik11 Ocak’ta saat 18:30’da Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu’nda Change with Business Talks: “Etkinizi Zirveye Taşıyın”

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz