Ana Sayfa Çalışma Hayatı İş Akdi Feshedilen İşçi Ne Kadar Sürede Dava Açabilir?

    İş Akdi Feshedilen İşçi Ne Kadar Sürede Dava Açabilir?

    12
    0

    İş sözleşmesi feshedilen çalışanların, hukuki haklarını koruyabilmeleri için belirli süreler içinde başvuru yapmaları gerekmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu kapsamında işçilerin işe iade davası açabilmesi için belirlenen süreç şu şekildedir:

    1-Fesih Bildirimi Sonrası İlk Adım: İşveren tarafından yapılan fesih bildiriminde sebep gösterilmemesi ya da sunulan gerekçenin geçerli olmaması durumunda, işçi 1 ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmak zorundadır.

    2-Arabuluculuk Süreci: Eğer arabuluculuk aşamasında taraflar anlaşamazsa, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren 2 hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.

    3-Alternatif Çözüm: İşçi ve işverenin anlaşması halinde, uyuşmazlık aynı süre içinde özel hakeme de götürülebilir.

    4-Doğrudan Dava Açılması: İşçi, arabuluculuk aşamasını atlayarak doğrudan mahkemeye başvurursa, dava usulden reddedilir.

    5-Red Kararı Sonrası Süreç: Ret kararı kesinleştikten sonra, taraflara resen tebliğ edilir. Bu tebliğ tarihinden itibaren işçinin 2 hafta içinde arabulucuya başvurması gerekir.

    Bu sürelerin aşılması durumunda, işçinin işe iade hakkını kaybedeceği unutulmamalıdır. İş akdi feshedilen çalışanların, hak kaybı yaşamamak adına belirtilen süreleri dikkatle takip etmeleri ve hukuki destek almaları önemlidir.


    TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


    Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest Meslek Kazancında İcra İnkar Tazminatı ve Vergilendirme Süreci
    Sonraki İçerikTapuda Konut Olarak Kayıtlı Taşınmazlarda Mali Müşavirlik Hizmeti Verilebilir mi? Kat Maliklerinden İzin Gerekir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz