Ana Sayfa Muhasebe İntifa hakkının A.Ş.’ye ayni sermaye olarak devredilmesi işlemi KDV’ye tabi midir?

    İntifa hakkının A.Ş.’ye ayni sermaye olarak devredilmesi işlemi KDV’ye tabi midir?

    ...mülkiyeti Belediyenize ait Balıkçılar Meydanı ve Çarşısının intifa hakkının devredilmesi suretiyle adı geçen Şirketin kullanımına bırakılması işlemi, işletme hakkının kiralanması olarak değerlendirildiğinden, KDV Kanununun 1/3-f maddesine göre KDV'ye tabidir.

    688
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    21152195-130[01-2019.1755]-E.160601

    11.06.2020

    Konu

    :

    İntifa hakkının A.Ş.’ye ayni sermaye olarak devredilmesi halinde KDV

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, hissedarı olduğunuz A.Ş.nin sermaye artırımı kararı doğrultusunda, Belediyenizin mülkiyetinde bulunan Balıkçılar Meydanı ve Çarşısının 10 yıllık intifa hakkının adı geçen Şirkete ayni sermaye olarak devredilmesine karar verildiği, Balıkçılar Meydanı ve Çarşısının 10 yıllık intifa hakkı bedelinin İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesinin E:…, K:… sayılı Kararı ile 17.028.480,00 TL olarak belirlendiği belirtilerek söz konusu devir işleminde katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun 1/3-f maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin; 1/3-g maddesinde de, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerinin KDV’ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun 17/4-d maddesinde ise, iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri KDV’den istisna tutulmuştur.

    Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, mülkiyeti Belediyenize ait Balıkçılar Meydanı ve Çarşısının intifa hakkının devredilmesi suretiyle adı geçen Şirketin kullanımına bırakılması işlemi, işletme hakkının kiralanması olarak değerlendirildiğinden, KDV Kanununun 1/3-f maddesine göre KDV’ye tabidir.

     


    Kaynak:GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBA ve BS Bildirimleri Değişiyor
    Sonraki İçerikBağ-Kur Sigortalıları ile Genel Sağlık Sigortalıları Prim Borçları Olsa Bile Sağlık Yardımlarından Yararlanabilecek