Ana Sayfa Muhasebe İmar Barışı ödemelerini kira gelirinden düşebilir miyim?

İmar Barışı ödemelerini kira gelirinden düşebilir miyim?

2372
0

 Gelir Vergisi Kanunu’nun safi kazancın tespit edilmesinde indirimi kabul edilen giderlerin sayıldığı 40. Maddesinin 6. bendinde yer alan; “ İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar” safi kazancın tespiti sırasında gider olarak indirilebileceğine ilişkin belirleme yer almaktadır.

 

Madde hükmünden bina ve arazilerin işletme ile ilgili olması şartı ile bunlara ilişkin ödenecek olan sayılan gider, istihlak, damga, belediye vergileri gibi olan yani bu sayılanlar dışında olsa bile bunlara ilişkin ödenecek olan ismi sayılmamış olsa bile vergi, resim ve harçların gider olarak safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabileceği hükmü yer almaktadır.

 

Bu kapsamda ;

1- Gayrimenkul Sermaye İradını gerçek usulde vergi mükellefi kişinin imar barışı kapsamında dükkanları için ödediği harçlar indirilecek giderler kısmında gösterebilir mi?

 

2-Bireysel Emeklilik kapsamında ödediği primleri indirilecek giderler kısmında gösterebilir mi?

 

 

1-Bahsettiğiniz giderler TİCARİ KAZANÇ içindir. GMSİ için giderleri GVK 74. maddesinde sayılmıştır. İmar barışı ile ilgili olarak ödenen tutarın gider olarak kayıtlara alınamayacağı görüşündeyiz.

 

2-Bireysel emeklilik primleri gider olarak dikkate alınamaz.

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Gayrimenkul için ödenen İmar Barışı bedeli Kira beyannamesi düzenlenirken gider olarak değerlendirilebilir mi?

 

Şirket tarafından kullanılan ve ortaklara ait gayrimenkul için imar barışı ödemesi şirkete gider yazılabilir mi?

 

İmar Barışı – Kat Mülkiyeti ve Cins değişikliği nasıl yapılır? Soru – Cevap

 

İmar Barışı – Hangi yapılar için İmar Barışından Yararlanamazsınız! Soru – Cevap

 

 

Önceki İçerikŞirkette sadece huzur hakkı alan bir kişi var. Çalışan hesabında bu kişi dikkate alınır mı?
Sonraki İçerikKamu çalışanları için zam oranı belli oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz