Ana Sayfa Muhasebe İmar affı kapsamında şirket kayıtlarında görünen gayrimenkul için ödenen harcı nasıl kayıtlara...

İmar affı kapsamında şirket kayıtlarında görünen gayrimenkul için ödenen harcı nasıl kayıtlara almalıyım?

828
0
İmar affı kapsamında şirket kayıtlarında görünen gayrimenkul için ödenen harcı nasıl kayıtlara almalıyım?

Şirketimizin aktifine 1990 yılında geçirilmiş bulunan gayrimenkul (bina) için 217.000,00 TL imar barışı bedelinin tamamını 28.06.2019 tarihinde ödemiş bulunuyoruz. Muhasebe kaydı açısından ödemenin binanın değerini artırdığı ve maliyete eklenmesi gerektiğini ifade eden görüşlerin yanında, bu ödemenin bir harç olduğu ve maliyet olarak dikkate alınmaması gerektiğini belirten görüşte bulunmaktadır. Ödenen bu harcı nasıl kayıt etmeliyiz?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının; (6) numaralı bendinde işletme ile ilgili olmak şartıyla, bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar,

(7) numaralı bendinde ise Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan amortismanlar, ticari kazancın safi tutarının tespitinde indirilebilecek giderler arasında sayılmıştır. Buna göre, şirketlerin aktifine kayıtlı taşınmaz için, 7143 sayılı Kanunun 16 ncı maddesine göre yararlanacağınız imar barışına istinaden ödenecek “Kayıt Bedeli” Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamına girmediğinden dolayı söz konusu ödemenin kurum kazancının tespitinde doğrudan gider olarak indirilmesi mümkün değildir.

7143 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca yararlanacağınız imar barışına istinaden ödenecek olan kayıt bedelinin, taşınmazın iktisadi kıymetini artıran giderler kapsamında değerlendirilmesi ve söz konusu taşınmazın maliyet bedeline eklenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, taşınmazın amortisman süresinin tamamlanmamış olması halinde, maliyet bedeline dahil edilecek söz konusu tutarın taşınmazın kalan amortisman süresine göre itfa edilmesi; taşınmazın amortisman süresinin tamamlanmış olması halinde ise, maliyet bedeline eklenen söz konusu tutarın taşınmaza ilişkin faydalı ömür ve amortisman oranı dahilinde aktife alındığı tarihten itibaren itfa edilmesi icap etmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

İmar barışı için ödenen tutar gider yazılır mı?

Şirket tarafından kullanılan ve ortaklara ait gayrimenkul için imar barışı ödemesi şirkete gider yazılabilir mi?

İmar barışı için ödediğimiz giderleri GMSİ beyannamesinde indirim konusu yapabilir miyiz?

 

 

Önceki İçerikKemal Sunal
Sonraki İçerikSGK dosyamızı farklı bir SGK müdürlüğüne taşırsak faydalandığımız teşviklerden yararlanmaya devam edebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz