Ana Sayfa Ekonomi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle Mart ayında 48,1...

İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle Mart ayında 48,1 seviyesine geriledi

590
0

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

30 Mart – 3 Nisan 2020

Ekonomide bu hafta ne oldu?

Yurtiçinde ve yurtdışında koronavirüs salgının ekonomik etkilerini önlemek için yeni açıklanan teşvik paketlerinin konuşulmasının yanında koronovirüs salgınının ekonomik göstergelere yansımaları ön plana çıktı.

Yurt İçi Gelişmeler

• Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre %0,57, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,86 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu grup %40,19 ile alkollü içecekler ve tütün grubu oldu.
• Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %17,8 azalarak 13,4 milyar $, ithalat %3,1 artarak 18,8 milyar $ oldu.
• Şubat ayında 52,4 olan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle Mart ayında 48,1 seviyesine geriledi. Endeksin alt endeksleri incelendiğinde yeni siparişler alt endeksinin 53,9 seviyesinden 43,4’e gerilediği görüldü. İhracat siparişleri alt endeksi ise 42 seviyesine geriledi.
• TCMB, koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin önlemek amacıyla aldığı tedbirlere ek olarak DİBS piyasası likiditesini destekleyerek parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine, bankaların TL ve YP likidite yönetimlerinde esnekliğin artırılmasına, reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamının sağlanmasına ve salgından etkilenen ihracatçı firmaların desteklenmesine yönelik tedbirler aldı.
• BDDK, koronavirüs salgının belirsizliğinden etkilenen finansman koşullarını kolaylaştırmak için kredi kartı borcu ötelenen vatandaşlara 31 Aralık 2020 tarihine kadar asgari tutar da dâhil ödemesiz dönem tanımladı.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD Merkez Bankası (Fed), diğer merkez bankalarına geçici repo imkanı sağlayacağını açıkladı. Yabancı merkez bankaları ellerindeki ABD Hazine tahvilleri karşılığında gecelik vadede dolar alabilecek. Bu imkan 6 Nisan’da başlayıp en az 6 ay sürecek.
• ABD’de Şubat ayında %3,5 olan işsizlik oranı Mart ayında %4,4 ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Tarım dışı istihdam 701 bin kişi azaldı.
• ABD’de son haftada işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 3 milyon 500 bin artarak 6 milyon 648 bin oldu. Böylece, son 2 haftada başvuru sayısı yaklaşık 10 milyon kişiye yaklaştı.
• ABD’de ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Mart ayında 49,1 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen 50 eşik değerinin altında kaldı.
• Euro Alanı’nda Mart ayında Ekonomik Güven Endeksi, bir önceki aya göre gerileyerek 94,5 düzeyinde gerçekleşti.
• Euro Alanı’nda Mart ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), 44,8 seviyesinden 44,5 düzeyine geriledi.
• Çin’de Mart ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi 52,0 değerini alarak 45,0 olan beklentinin üzerinde gerçekleşti.
• Almanya’da Mart ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), 45,4 ile beklentilere yakın seviyede gerçekleşti.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni Sayı 2020-14
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik65 yaş üstü olan SMMM’lerin mükelleflerinin vergi sorumlulukları ertelendi mi?
Sonraki İçerikGümrük beyanının onay ihracatın tamamlanması için yeterli midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz