Birçok işletme sahibi, ilan ve reklam vergisini hangi belediyeye ödemeleri gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Bu konu özellikle büyükşehir sınırlarında faaliyet gösteren firmalar için daha karmaşık hale geliyor.
2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu açıkça belirtir ki, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü ilan ve reklam, ilan ve reklam vergisine tabidir. Verginin mükellefi ise reklamı kendi adına yapan veya yaptıran kişidir.
Ancak durum büyükşehirlerde farklılaşır. 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, meydan, bulvar, cadde ve ana yollar üzerindeki binalar ve bu yerlere cepheli alanlarda yer alan tüm reklamların vergilendirme yetkisini büyükşehir belediyelerine vermektedir.
Bu nedenle;
- İş yeriniz büyükşehir belediyesi sınırlarındaki cadde, bulvar veya meydan gibi ana yerlere cepheliyse,
- İç veya dış fark etmeksizin tüm reklam ve ilan vergilerini büyükşehir belediyesine ödemelisiniz.
- İlçe belediyesine daha önce yaptığınız ödemeleri büyükşehir belediyesine aktarmanız ya da iade almanız gerekecektir.
Bu konuda bir anlaşmazlık söz konusu ise yargıya intikal ettirilmesi mümkündür ve sonuçlandırma mahkemelerin kararına bağlı olacaktır.
Sonuç olarak, özellikle büyükşehirlerde faaliyet gösteren işletmelerin ilan ve reklam vergisi ödemelerini doğru belediyeye yaptıklarından emin olmaları, olası çifte vergilendirme durumlarından kaçınmaları açısından kritik önem taşımaktadır.
…
ÖRNEK ÖZELGE
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) | ||||
Sayı | : | B.07.1.GİB.4.06.17.02-175-2[12-2012-13]-525 | 04/05/2012 | |
Konu | : | İlan ve Reklam Vergisi mükellefiyeti |
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, işyerinize ait ilan ve reklam vergilerini …. Belediyesine eksiksiz olarak ödediğinizi ve ilgili belediyenin de mükellefiyet kaydınızı yaparak ödemeleri kabul ettiğini ancak, …. Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Gelir Şube Müdürlüğü tarafından 15.01.2012 tarihinde tarafınıza, …. sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile meydan, bulvar ve caddelere cephesi bulunan binalar üzerine asılacak her türlü reklama ilişkin tüm yetkilerin büyükşehir belediyesinde olduğu belirtilerek 2007 yılından itibaren söz konusu vergiye ait hesap ekstresi gönderildiği, daha önce … Belediyesi’ne ödediğiniz vergilerin tekrar Büyükşehir Belediyesine ödenmesi halinde çifte vergilendirme olacağından bahisle işyerinize ait ilan ve reklam vergilerini tahsile yetkili belediye hususunda Vergi Dairesi Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.
Bilindiği üzere, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12 nci maddesinde, “Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklam, İlan ve Reklam Vergisine tabidir.” denilmekte ve 13 üncü maddesinde de, “İlan ve Reklam Verginin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişilerdir…” hükmüne yer verilmektedir.
Diğer taraftan, 5216 Sayılı Kanunun büyükşehir belediyelerinin görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde ;”Büyükşehir belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yolları yapmak, yaptırmak, bakım ve onarımını sağlamak, kentsel tasarım projelerine uygun olarak bu yerlere cephesi bulunan yapılara ilişkin yükümlülükler koymak; ilan ve reklam asılacak yerleri ve bunların şekil ve ebadını belirlemek; meydan, bulvar,cadde, yol ve sokak ad ve numaraları ile bunlar üzerindeki binalara numara verilmesi işlerini gerçekleştirmek” hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun 23 üncü maddesi ile büyükşehir belediyesinin gelirlerini belirlenmiş ve (e) bendinde de; 7’nci maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen alanlar ile bu alanlara cephesi bulunan binalar üzerindeki her türlü ilan ve reklamların vergileri ile asma, tahsis ve bakım ücretleri, büyükşehir belediyesinin gelirleri arasında sayılmıştır.
Yukarıda yer alan madde hükmünden, büyükşehir belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yolları ile bu alanlara cephesi bulunan binalar üzerindeki her türlü ilan ve reklamlardan, içi ve dışı ayırımı yapılmaksızın bu binalar üzerinde yer alan bütün ilan ve reklamların anlaşılması gerekmektedir.
Bu itibarla, işyerinizin; büyükşehir belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yollara cephesi bulunan binalar üzerinde olması halinde, her türlü ilan ve reklama ait vergilerinizin, söz konusu binaların sokaklara cephesi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın büyükşehir belediyesine ödenmesi gerekmekte olup ilçe belediyesine yatırılan vergilerin ilgili belediyece iadesi gerekmektedir.
Öte yandan, işyerinizin bulunduğu binanın hangi belediyenin yetki alanına girdiği konusunun yargıya intikal ettirildiği belirtilmekte olup konu ile ilgili olarak yargı organlarınca verilen kararlar çerçevesinde işlem yapılacağı tabiidir.
…
Konuyu Özetleyen 10 Soru 10 Cevap
- İlan ve reklam vergisi nedir?
İlan ve reklam yapan kişi veya kuruluşların belediyelere ödediği vergidir. - Kimler ilan ve reklam vergisi öder?
İlan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran kişiler vergiyi öder. - İlan ve reklam vergisi nereye ödenir?
Belediye sınırları içinde ilgili belediyeye ödenir, ancak büyükşehirlerde büyükşehir sınırlarına giren bölgelerde büyükşehir belediyesine ödenir. - Büyükşehir belediyesi hangi reklamlardan sorumludur?
Cadde, bulvar, meydan ve ana yollara cephesi bulunan binalardaki tüm reklamlardan sorumludur. - İlçe belediyesine ödeme yapıldıysa ne yapılmalı?
İlçe belediyesine yapılan ödeme büyükşehir belediyesine aktarılmalı veya iade alınmalıdır. - Büyükşehir ve ilçe belediyesi arasında uyuşmazlık çıkarsa ne yapılmalı?
Uyuşmazlık durumunda konu mahkemeye taşınabilir ve mahkeme kararı esastır. - İç ve dış reklam arasında fark var mı?
Hayır, büyükşehir alanlarında her iki reklam türü de büyükşehir belediyesine ödenir. - Reklam vergisi ne zaman ödenir?
İlan ve reklamın yapıldığı dönemde belediyelere ödenir. İzleyen yıllarda Ocak ayı içinde ödenir - Vergi mükellefiyeti nasıl belirlenir?
Reklam ve ilanı yapan veya yaptıran kişi veya kurum mükelleftir. - Çifte vergilendirme nasıl önlenir?
Doğru belediyeye ödeme yapılarak veya yapılan yanlış ödemenin iade edilmesiyle önlenir.
Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.