Ana Sayfa Duyurular İlaç ve Kimya sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

İlaç ve Kimya sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

460
0

Küresel Durum

Boya, sabun, gübrecilik, eczacılık gibi birçok sektöre girdi sağlayan kimya endüstrisi sürekli gelişme göstermekte, fakat fiyat dalgalanmaları ve belirsizlikler sektör performans ve yatırımlarını etkilemektedir. Büyüme hedefleyen şirketlerin odağında fosil yakıt alternatifleri ve enerji verimliliğine yapılacak yatırımlar sektörde öne çıkmaktadır. Kimya endüstrisinde Amerika ve Çin arasındaki düşük maliyetli baz kimyasal üretimi yarışı, düşük ve daha istikrarlı hammadde fiyatları açısından sektörün gidişatını etkileyen ana konulardan biridir. Ancak geçmiş on yılda olduğu gibi günümüzde de küresel kimya endüstrisinin kaderi kaçınılmaz olarak son pazar talebine, kilit hammaddelerin fiyat oynaklığına, ticaret ve düzenleyici engellere ve sürdürülebilirliğe bağlıdır. Bunun yanında kimyasal satışları sadece ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliğine değil aynı zamanda yerli imalat faaliyetleriyle ilgili değişkenlere de bağlı olarak artış ya da azalış göstermektedir.

Küresel kimya sektörü doğrudan ve dolaylı etkileri ile birlikte değerlendirildiğinde, 2017 yılında 5,7 trilyon dolarlık değerlemeye ulaşmıştır. Küresel GSYH’nin yaklaşık %7’sini oluşturan bu sektörde gerçekleşen satışların %36’sını Çin yapmakta, %17’lik payı ile Avrupa Birliği ülkeleri onu takip etmektedir.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türk kimya endüstrisi, ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik elyaf, soda gibi çeşitli kimyasal hammadde ve tüketim ürünlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tesislerden oluşmaktadır. Sektörde faaliyet gösteren firmalar ölçek ve sermaye kaynakları açısından farklılık göstermektedir. Sektörde faaliyet gösteren firmaların önemli bir kısmı küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmakla birlikte, büyük ölçekli firmalar ile çok uluslu şirketler de faaliyet göstermektedir. Kimya sektörü sermaye-teknoloji yoğun bir sektör olup, işgücü yoğunluğu görece düşüktür.

Türkiye’nin kimya ürünleri ihracatı 2019 yılında yaklaşık 7,4 milyar dolar olmuştur. Son yıllarda istikrarlı şekilde ihracat hacmini artıran kimya ürünleri endüstrisinde ihracat 2015’ten bu yana her yıl yıllık ortalama %6,4 artırmıştır. Kimya ürünlerinde en büyük pazarlar Hollanda, Irak, Mısır, İspanya ve İtalya’dır.


Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKısa çalışma ödeneğine tekrar başvuru yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneği almayan personelimizi işten çıkartığımızda firmamıza idari para cezası uygulanır mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz