Ana Sayfa Duyurular İklim değişikliğinin ekonomiye maliyeti 6 kat daha yüksek olabilir

İklim değişikliğinin ekonomiye maliyeti 6 kat daha yüksek olabilir

470
0

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğinin ekonomik modelleri, devam eden ısınmanın maliyetini önemli ölçüde hafife almış olabilir.

University College London tarafından yapılan araştırma, bu yüzyılın sonuna kadar iklim değişikliğinden kaynaklı ekonomik maliyetin önceden hesaplananlardan 6 kat daha fazla olabileceği söyleniyor.

ÇOĞU MODEL KISA VADELİ HESAPLARA ODAKLANIYOR

Bunun gibi tahminler, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin sera gazı emisyonlarını azaltmanın göreli maliyetlerini ve faydalarını hesaplamalarına yardımcı oluyor. Bununla birlikte önceki analizler kullanılan modellerin önemli riskleri göz ardı edebileceğini ve dolayısıyla maliyetleri olduğundan az hesapladığını gösterdi.

Şu anda çoğu model, iklim değişikliğinin ekonomik büyüme üzerinde kalıcı bir etkisi olmadığını varsayarak kısa vadeli hesaplara odaklanıyor. Oysa kuraklık, yangın, fırtına ya da sıcak hava dalgaları gibi aşırı doğa olayları yüksek ihtimalle sağlık, tasarruf ve iş gücü verimliliğini etkileyerek uzun vadeli ekonomik zararlara neden olacak.

KALICI HASARLAR MALİYETLERİ 6 KAT ARTIRIYOR

University College London tarafından yapılan araştırmaya katılan bilim insanları, ilk iş olarak ulusal politika kararlarında karbon fiyatını belirlemek için kullanılan üç ekonomik modelden birini güncelledi. Daha sonra da güncelledikleri bu modeli iklim değişikliğinin yıldan yıla etkilerini ve aşırı doğa olaylarının ardından yaşanacak ekonomik toparlanma oranlarını araştırmak için kullandılar.

Çalışma sonuçları, iklim değişikliğinin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri dikkate alındığında, 2100 yılına kadar küresel GSYİH’nin ısınma etkileri hesaba katılmadan çıkan sonuca göre yüzde 37 daha düşük olacağını gösteriyor. Kalıcı hasarlar dikkate alınmadan yapılan hesaplamalar ise GSYİH’nin yaklaşık yüzde 6 daha düşük olacağını buluyordu. Yani, kalıcı hasarların büyüme üzerindeki etkileri iklim değişikliğinin ekonomik maliyetlerini altı kat artırıyor.

“EMİSYONLAR ACİLEN AZALTILMALI”

Phys.org’da yapılan habere göre araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Chris Brierley, iklim değişikliğinin uzun vadeli ekonomik büyüme üzerinde ne kadar etkisi olacağını tam olarak bilmediklerini söylüyor. Ancak, Brierley’in de vurguladığı gibi bu etkinin sıfır olması mümkün değil: “İklim değişikliği, Kuzey Amerika’da görülen sıcak hava dalgası ya da Avrupa’da yaşanan seller gibi doğal afetleri çok daha olası hale getiriyor. Ekonomilerin bu tür olayların etkisini aylar içinde telafi edebileceğini varsaymayı bırakırsak, ısınmanın maliyetlerinin şimdiye dek söylenenden çok daha yüksek olduğunu görebiliriz. İklimin ekonomik büyümeyi nasıl değiştirdiğini daha iyi anlamaya hala ihtiyacımız var, ancak az sayıda uzun vadeli etkiler söz konusu olduğunda bile emisyonları azaltmak acil hale geliyor.”


Kaynak: İSO Yeşil Blog
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMatrah artırımı yapılan yıllar vergi dairesi tarafından incelenir mi?
Sonraki İçerikTürkiye ve Ruanda arasında KOBİ’ler alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz