Ana Sayfa Vergi İkinci el iplik dokuma makinelerinin satışında KDV oranı nedir?

    İkinci el iplik dokuma makinelerinin satışında KDV oranı nedir?

    2544
    0
    2.El tekstil iplik makinaları satışı yapmaktayız. 84.45 tekstil iplik üretim dokuma makinelerinde 2.el satış KDV oranı nedir?

    (I) SAYILI LİSTE KDV ORANI (% 1) 17- 20/12/2010 tarih ve 2010/1180 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinin; 84.45 Dokumaya elverişli elyafın hazırlanmasına mahsus makinalar; eğirme, katlama veya bükme makinaları veya dokumaya elverişli ipliklerin üretimine mahsus diğer makina ve cihazlar; dokumaya elverişli iplikleri bobinleme veya çilelemeye mahsus (masura sarıcılar dahil) ve 84.46 veya 84.47 pozisyonlarındaki makinalarda kullanılan dokumaya elverişli ipliklerin hazırlanmasına mahsus makinalar I SAYILI listede yer alan 84.45 tekstil makinesinin birinci ikinci el ayrımı olmaksızın uygulanacak KDV oranı % 1’dir.

    Tarih : 11.05.2015
    Yayın Dönemi : Haziran 2015

     

     

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
    Sayı : 51421814-130[28-2014/155]-91 11/05/2015
    Konu : İkinci el örgü makinesi ve dokuma tezgahlarının satışında kdv oranı

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, örgü makinaları ve dokuma tezgahları ile kumaş imalatı işi ile iştigal ettiğiniz belirtilerek, atıl duruma düşen ikinci el örgü makinesi ve dokuma tezgahlarının satışında uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV’ye tabidir.

    KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi (BKK) ile BKK eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için (%1), II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için (%8), bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için (%18) olarak tespit edilmiştir.

    KDV oranları ile ilgili 31.12.2007 tarihinde yürürlüğe giren 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listeye 16.12.2011 tarih ve 2011/2604 sayılı Kararname ile eklenen 17 nci sırada sayılan eşyalara 01.12.2013 tarihinde yürürlüğe giren 01.12.2013 tarih ve 2013/5595 sayılı Kararname ile “84.46 Dokuma makinaları (tezgahlar) ile “84.47 Örgü makineleri, dikiş – trikotaj makineleri ve gipe edilmiş iplik, tül, dantela, işleme, şeritci ve kaytancı eşyası veya file imaline mahsus makine ve cihazlar ve püskül, ponpon makine ve cihazlar” eklenmiştir.

      Bu sırada sayılan ve amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan makina ve cihazların (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) finansal kiralamaya konu olmak üzere 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre finansal kiralama şirketlerine teslimi ve bu malların finansal kiralama şirketleri tarafından katma değer vergisi mükellefleri ile işlemleri katma değer vergisinden istisna edildiği için katma değer vergisi mükellefiyeti bulunmayan ancak kazançları bilanço esasına göre belirlenen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine kiralanması ve teslimi işlemleri, bu kararnamenin yayımı 27.12.2011 tarihinden sonra düzenlenen finansal kiralama sözleşmeleri kapsamındaki kiralama ve teslimler için geçerli olmak üzere, 27.12.2011 tarihinden itibaren (%1) oranında KDV’ye tabi tutulmuştur.

    KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin “B” bölümünün 29 uncu sırasında TGTC’nin “84.47 tarife pozisyonu kapsamındaki örgü makineleri, dikiş -trikotaj makineleri ve gipe edilmiş iplik, tül, dantela, işleme, şeritci ve kaytancı eşyası veya file imaline mahsus makine ve cihazlar ve püskül, ponpon makine ve cihazları” yer almaktadır.

    Şirketiniz tarafından satışa konu edilen kullanılmış dokuma tezgahları ve örgü makinaları BKK eki I sayılı listenin 17 nci sırasında değerlendirilmemektedir.

    Buna göre ;

    -TGTC nin 84.47 tarife pozisyonu kapsamında yer alan kullanılmış örgü makinası Kararname eki II sayılı listenin “B Diğer Mal ve Hizmetler” bölümünün 29 uncu sırası kapsamında yer aldığından, tesliminde (%8) oranında,

    -TGTC’nin 84.46 tarife pozisyonu kapsamında yer alan dokuma makinalarının (tezgahları) ise, II sayılı listenin “B” bölümünün 28 inci ve 29 uncu sıralarında yer almadığından, kullanılmış bu malların teslimi genel oranda (%18)

    KDV’ye tabi bulunmaktadır.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

    (**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

    (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.


    Mimarlık şahıs firması, A.Ş. firması çalışmaktadır. Mimar şahıs,  X A.Ş.’nin tadilat ve onarım işlerini de yapmaktadır. Bazende yapılacak iş ile ilgili çizim, tasarım, proje kullanılacak malzeme listesi vs gibi hizmet almaktadır. Mimar şahıs çizim, proje ve kullanılacak malzeme listesi çalışması için keseceği faturada kdv tevkifat var mıdır?

    KDV tevkifatı HİZMET için yapılır. Malzeme satışı için KDV tevkifatı yapılmaz.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMuhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Hakkında Duyuru
    Sonraki İçerikTicaret Bakanlığı: 2021 yılı bütçesinde, ihracatta devlet desteklerinin oranı %63 olarak öngörülüyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz