Ana Sayfa Vergi İkinci el inşaat iskele ve kalıp malzemelerini hurda satışında KDV hesaplanacak mı?

    İkinci el inşaat iskele ve kalıp malzemelerini hurda satışında KDV hesaplanacak mı?

    495
    0
    2.el KDV’li almış olduğumuz inşaat iskele ve kalıp malzemelerini hurda olarak satmak istiyoruz. KDV’den muaf fatura düzenleyip beyannamede satış tutarı üzerinden KDV hesaplayarak daha önce indirim konusu yapılan KDV’nin ilavesine yazmamız mı gerekiyor?

    Hurda olarak satış yapılması halinde önceden indirilen KDV ilave edilecektir.


    Hurda vaziyetteki geminin parçalar halinde satılması hususunun Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi Kanunları yönünden değerlendirilmesi

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    13649056-120[MKR80-2013/ÖZE-09]-32

    02/04/2014

    Konu

    :

    Hurda Gemi Satışı.  

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 1965 yılında satın aldığınız, … batık bulunan … adlı geminin enkaz çıkarma işlemine başladığınız belirtilerek, çıkaracağınız enkaz parçalarını hurdacıya satmanız durumunda nasıl vergilendirileceğiniz, enkaz parçalarını hurdacıya satarken tarafınızca belge düzenlenip düzenlenmeyeceği veya hurdacıdan nasıl bir belge almanız gerektiği hususlarında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    I- GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

    Ticari faaliyet emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin ticari faaliyet olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin ticari faaliyet sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması, şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşması gerekmektedir.

    Ticari organizasyonun şekli ve maddi unsurları ile açıkça belli olmadığı hallerde ise faaliyetin devamlılık kasıt ve niyeti ile yapıldığını belirleyen objektif ölçü olarak, muamelede çokluk olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

    Buna göre, 1965 yılında iktisap ettiğiniz hurda vaziyetteki geminin parçalar halinde satılması hurda malzeme satışı olarak değerlendirileceğinden, bu satıştan elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, bu faaliyete ilişkin olarak defter tutma ve belge bastırıp kullanma gibi gerçek usulde vergilendirilmenin gereklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

                II- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-g maddesinde, külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimlerinin katma değer vergisinden istisna edildiği hüküm altına alınmıştır.

    Konuya ilişkin olarak yayımlanan 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (F) bölümünde, 1/1/2004 tarihinden itibaren yapılacak hurda veya atık metal, plastik, kağıt, cam teslimlerinde katma değer vergisi uygulanmayacağı, bu düzenlemeden önce katma değer vergisine tabi tutularak ithal edilen hurda mallar ile sökülecek gemiler ve suda yüzen sökülecek diğer araçların katma değer vergisinden istisna olarak ithal edileceği, bu malların yurtiçi teslimlerinde de katma değer vergisi istisnası uygulanacağı belirtilmiştir.

    Bu itibarla, batık bulunan … adlı hurda geminin sökülerek parçalarının teslimi katma değer vergisinden istisnadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFaktoringe verilen çekler için finansman gider kısıtlaması yapılacak mı?
    Sonraki İçerikİhracat ve üretim yapan firmalara yapılacak olan %1 kurumlar vergisi indirimi ilk geçici vergi beyannamesinde indirim olarak uygulanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz