Ana Sayfa Muhasebe İkinci el gayrimenkul alım satımında KDV uygulaması nasıldır?

İkinci el gayrimenkul alım satımında KDV uygulaması nasıldır?

İkinci el gayrimenkul alım satımında KDV uygulaması nasıldır?

3191
0

Gayrimenkul alım satım işi ile uğraşan KDV Mükellefi bir şirket, KDV mükellefi olmayan bir kişiden aldığı gayrimenkulü satarsa, hesaplanacak KDV tutarı satış rakamının tamamı üzerinden mi, yoksa alım -satım arasındaki kazanç üzerinden mi hesaplanacaktır?

 

İKİNCİ EL GAYRİMENKUL ALIM SATIMI

3065 sayılı Kanunun 7104 sayılı Kanunla değişik (23/f) maddesine göre, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların (Gayrimenkul) tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.

 

KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan taşınmazların (Gayrimenkul) satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el motorlu kara taşıtları ile taşınmazların teslimlerinde ise özel matrah uygulanmayacağı tabiidir. Yapılan düzenlemeye göre; Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan  G.menkullerin (İŞ YERİ) alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farka % 18 KDV (31/12/2019 KADAR %8) hesaplanacaktır.

 

Düzenlenecek faturada KDV uygulanmayan tutar KDV beyannamesinde Özel matrah bölümünde beyan edilecek KDV tabi olan kısım normal teslimler arasında yer alacaktır.

 

ÖRNEK Vergi Mükellefi olmayan kişiden 200.000 TL İş yeri satın alınıyor daha sonra Bu iş yerini 250.000 TL satmıştır.

 

Alış bedeli 200.000

Satış bedeli 250.000

Fatura Düzenlenmesi Satış bedeli 250.000 KDV uygulanacak tutar (250.000-200.000) = 50.000 Hesaplanan kdv % 8 (50.000 %8) 4.000 (31/12/2019 den sonra % 18)

 

Tahsil edilen tutar 254 .000 KDV beyannamesinde özel matrah bölümünde gösterilecek tutar : 200.000 KDV beyannamesinde normal teslimler bölümünde gösterilecek tutar : 50.000


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYurtdışı firmaların Türkiye’deki irtibat bürolarından aldığı faturalarda KDV indirimi ve bildirimi nasıl yapılır?
Sonraki İçerikE- İhracat faturasında zorunlu alanlar ile ilgili son yayınlanan kılavuzda bulunan İngilizce listelerin Türkçelerine ulaşmak mümkün mü?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz