Ana Sayfa Vergi İkinci el binek oto ticaretinde özel matrah uygulaması alış bedeli üzerinden mi...

    İkinci el binek oto ticaretinde özel matrah uygulaması alış bedeli üzerinden mi yapılacak?

    237
    0
    Oto Galeri Müşterimiz nihai tüketiciden 500.000 TL araç aldı bu aracı kredi kullanarak aldı. 2022 yılına ait faiz 50.000 tl maliyete eklenince toplam maliyeti 550.000 TL şimdi bu aracı sattı 600.000 TL ye. Özel matrah uygularken alım bedelini mi yoksa faiz eklenmiş toplam maliyet üzerinden mi fatura kesecek? Özel matrah uygulaması alış bedelinden yapılır.

    ____________________________________

    BENZER İÇERİK

    İkinci el oto binek oto alım satımı özel matrah galerici uygulama 

    Araç satışlarındaki ilk 6 ay satılamayacağı veya 6000 km şartı ticari araçlar için de geçerli mi ve sıfır araçlar için mi uygulanıyor sadece bu şartlar? Bir de galeri firmalarının araç satarken kullanacakları güncek KDV oranları hakkında bilgi verebilir misiniz?

    İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6,000 kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Ticari araçlar kapsam dışındadır.

    5359 Sayılı C.Başkanı Karar ile yapılan değişiklik uyarınca, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin, KDV mükellefi olmayanlardan KDV uygulanmaksızın satın aldıkları ve özel matrah uyguladıkları teslimlerde %18 oranında KDV hesaplanacaktır.

    a) Galericilerin, Sıfır araçlar ile araç kiralama firmalarından, sürücü kurslarından veya gerçek usulde vergilendirilen taksi işletmelerinden %18 oranında KDV uygulanarak satın aldığı binek otomobillerin satışları için düzenlenecek Faturada %18 oranında KDV hesaplanacaktır.

    b) Galericilerin, Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerinden %1 KDV ödeyerek satın almış oldukları İKİNCİ EL BİNEK OTOMOBİL satışları için düzenlenecek Faturada %1 oranında KDV hesaplanacaktır.

    Bu konuda daha önce yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 26) yürürlüktedir. Söz konusu tebliğe göre ; Kararın yürürlüğe girdiği 22/3/2019 tarihinden itibaren ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce; – %1 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %1, – %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %18 KDV oranı uygulanacaktır.

    c)- Galerici; Vergi mükellefi olmayan kişiden aldığı taşıtı kime satarsa satsın Özel matrah uygular. Özel matrah uygulanarak taşıtı alan galerici ise taşıtı kime satarsa satsın Özel matrah UYGULAYAMAZ. (Özel matrah bir kez uygulanır) Taşıtın satış bedelinin tamamı için KDV hesaplar.

     

    Kaynak: İSMMMO Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGayrimenkul ticareti yapan şirketin idari işleri için kullandığı taşınmazın satışında KDV ve Kurumlar Vergisi istisnası uygulanır mı?
    Sonraki İçerikTCDD yolcu biletinde KDV oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz