Ana Sayfa Vergi İkinci el binek oto satışında KDV oranı nedir?

    İkinci el binek oto satışında KDV oranı nedir?

    388
    0

    2018 yılında bir hususi araç %18 KDV ile satın alınmış KDV aracın maliyetine kayıtlanmıştır. Aracı satarken KDV oranı ne olmalıdır?

    Aktifte kayıtlı Binek araçların satışında % 1 oranında KDV uygulanır.


    Özelge: İkinci el araç satışında uygulanacak KDV oranı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    39044742-KDV.28-150

    08/02/2013

    Konu

    :

    İkinci el araç satışında uygulanacak KDV oranı

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2012 yılının Şubat ayında Fıat Fıorıno marka,  arkası camlı ve koltuklu araç satın aldığınızı, personel taşımacılığı faaliyetinde bulunmak üzere 06/06/2012 tarihinde vergi mükellefiyeti tesis ettirerek söz konusu aracın ruhsatını “ticari-yolcu nakli” şeklinde değiştirdiğinizi, 26/06/2012 tarihinde işi bırakma bildirimi verdiğinizi ve hakkınızda mükellefiyet tesis edilmesine konu olan personel taşımacılığı faaliyetini hiç yapmadığınızı belirterek, bahsi geçen aracınızın satışında uygulanması gereken katma değer vergisi oranına ilişkin Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

                 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV’ye tabidir.

                KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

                Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9 uncu sırasında;

                ‘Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız ‘kullanılmış’ olanlar,

                Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8701.90.50.00.00 Kullanılmış olanlar ile 87.03 pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil). [(Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar, ‘8703.10.11.00.00 özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar’, ‘8703.10.18.00.00 diğerleri’] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar hariç.] (Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.),’ ifadesine yer verilmiştir.

                Öte yandan, 08.08.2011 tarih ve KDV-60/2011-1 sayılı Katma Değer Vergisi Sirkülerinin “5.10.Araçların Tesliminde Oran Uygulaması” başlıklı bölümünde2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin 1 inci maddesinin (5) no.lu fıkrasında, (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında yer alan ‘kullanılmış’ deyiminin 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade ettiği belirtilmiş ve bu araçların kapsamına ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

                Buna göre,  2012 yılının Şubat ayında aldığınız, müteakiben personel taşımacılığı faaliyetinde kullanmak üzere işletmenize kaydettiğiniz ve ruhsatını da “ticari-yolcu nakli” şeklinde değiştirdiğiniz araç nedeniyle yüklendiğiniz KDV yi, Kanunun 30/b maddesine göre indirim hakkınız bulunduğundan söz konusu aracın tesliminde % 18 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKollektif şirket ortağı ikinci bir iş için işletme defteri tutabilir mi?
    Sonraki İçerikAnonim Şirketlerin nama yazılı hisse senetleri devredilirken, arkasına ciro yapılmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz