Ana Sayfa SGK İhbar süresine uymayan personelden ihbar tazminatı ücretini nasıl tahsil edeceğiz?

    İhbar süresine uymayan personelden ihbar tazminatı ücretini nasıl tahsil edeceğiz?

    584
    0

    Firmamızda bir çalışan ihbar süresine uymadan çıkışını verdi. Hatta başka bir yerde sigortalı işe başlamış. Bu durumda ihbar tutarını nasıl talep edeceğiz? İhbar tutarını maaşından düşmemizde bir sakınca var mı? Bu gelirin kaydını nasıl yapacağız? İhbardaki gelir vergisi hesaplaması ve kaydı nasıl olacak? 

    Ücret bordrosu ve ihbar bordrosu ayrı arı düzenlenip işçi işyerine davet edilir. 

    Ücreti ödenip ihbar tazminatına ilişkin ücret işçiden alınır.

    İHBAR TAZMİNATI

     1- İhbar tazminatı nedir? 

    İşçi bildirim şartına uyulmadan işi bırakıp giderse işverene, iş yerinde bildirim şartına uymayan işçinin iş sözleşmesini sona erdirirse işçiye çalışma süresi dikkate alınarak ödenen tazminata ihbar tazminatı denir.

    2-İhbar tazminatını kimler alabilir? 

    Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar ihbar tazminatı alabilirler. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanlara ihbar tazminatı ödenmez.

    3-İhbar süreleri ne kadardır? 

    İş sözleşmeleri; 

    a)  İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta  sonra, 

    b)   İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra, 

    c)   İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından

     başlayarak altı hafta sonra, 

    d)  İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, 

    Feshedilmiş sayılır.

    4-Bildirim süreleri artırılabilir mi? 

    Bildirim süreleri asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

      Örnek: 4857 sayılı İş Kanunu’nda 6 aya kadar çalışanlara 2 haftalık ihbar süresi veya ihbar tazminatı öngörülmüştür. Taraflar bu süreyi 3 hafta veya daha fazla süre olarak belirleyebilirler.  

    5-İhbar tazminatını işçi mi işverene öder, işveren mi işçiye öder? 

    Haklı bir sebep olmadan ihbar süresi vermeden işçiyi işten çıkaran işveren işçiye öder. Haklı bir sebep olmadan ihbar süresi vermeyerek işten ayrılan işçi de işverene ihbar tazminatı öder

    6-İhbar tazminatından kesinti yapılır mı ? 

    İhbar   tazminatından gelir vergisi ve   damga vergisi kesintileri yapılır. İhbar tazminatından sigorta primi ve işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmaz.

    7-İhbar tazminatının ödenmesinde hangi ücretler dikkate alınır? 

    İhbar tazminatının hesabında 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. Kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınan ödemeler ihbar tazminatında da dikkate alınır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBağımlı olarak çalışan mali müşavirler ortağı olacağı müşavirlik şirketinde imza yetkilisi olabilir mi?
    Sonraki İçerikKısa çalışma ve nakdi ücretsiz izin desteğinde geçen süreler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz