Ana Sayfa Muhasebe İhaleyle alınan Pick-up cinsi kamyonetin KDV oranı nedir?

İhaleyle alınan Pick-up cinsi kamyonetin KDV oranı nedir?

1814
0

İhaleyle alınan Pick-up cinsi kamyonetin KDV oranı nedir?

KONU

İhale yoluyla satın alınan çift kabin pkp. cinsi aracın KDV oranı

SORU

Uzunmehmet Vergi Dairesi Müdürlüğü İcra Servisinden ihale yoluyla satın aldığınız 67 AV 214 plakalı, 2009 model, Mıtsubıshı marka, çift kabin pkp. 4×4 (0-3200cc) cinsi araç için uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

CEVAP

Öte yandan, Başkanlığımız kayıtlarının tetkikinden, ihale ile satışa konu olan bahsi geçen aracın 87.04 gümrük tarife istatistik pozisyonunda sınıflandırıldığı anlaşılmıştır.

Buna göre, 2007/13033 sayılı BKK eki (I) ve (II) sayılı listelerde yer almayan söz konusu aracın, ihale yoluyla satışında genel oranda  (% 18) KDV uygulanması gerekmektedir.


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ZONGULDAK VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı : 84695066-130[Kdv-1/3-d]-16 22.05.2017
Konu : İhale yoluyla satın alınan çift kabin pkp. cinsi aracın KDV oranı

 

İlgi : 16/03/2017 tarihli özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Uzunmehmet Vergi Dairesi Müdürlüğü İcra Servisinden ihale yoluyla satın aldığınız 67 AV 214 plakalı, 2009 model, Mıtsubıshı marka, çift kabin pkp. 4×4 (0-3200cc) cinsi araç için uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında;

“Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız “kullanılmış” olanlar,

Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8701.90.50.00.00 “Kullanılmış olanlar” ile 87.03 pozisyonundaki “binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, (87.02 pozisyonuna girenler hariç)(steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil)” [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb., motorlu taşıtlar, “8703.10.11.00.00 özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar”, “8703.10.18.00.00 Diğerleri”.][Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar hariç.]. (Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.)” hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan, Başkanlığımız kayıtlarının tetkikinden, ihale ile satışa konu olan bahsi geçen aracın 87.04 gümrük tarife istatistik pozisyonunda sınıflandırıldığı anlaşılmıştır.

Buna göre, 2007/13033 sayılı BKK eki (I) ve (II) sayılı listelerde yer almayan söz konusu aracın, ihale yoluyla satışında genel oranda  (% 18) KDV uygulanması gerekmektedir.


Kaynak:gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Suni deri ve kösele tesliminin KDV oranı nedir?

Traktör arkası taşıma sepetinin KDV oranı nedir?

Kemik suyunun KDV oranı nedir?

Solucan gübresinin KDV oranı nedir?

Alpaca satışlarında KDV oranı nedir?

Önceki İçerikTürkiye’nin Toplam Tarım Alanını Biliyor musunuz?
Sonraki İçerikAtatürkün Sevdiği Şarkılar- Eklemedir Koca Konak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz