Ana Sayfa Mevzuat İflas idare memurlarından birinin Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir...

İflas idare memurlarından birinin Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olması zorunluluğu getirildi

477
0

TÜRMOB

Mevzuat Sirküleri 23.06.2021/126

İflas idare memurlarından birinin Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olması zorunluluğu getirildi

2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 223 ncü maddesinde yapılan değişiklik düzenlemesi uyarınca; İflâs idare memurları, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan iflâs idare memurları listesinden seçilecek olup; bu şekilde seçilen iflâs idare memurlarından birinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir olması zorunludur.

Listeye kayıt için, Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kurumlardan alınacak eğitimin tamamlanmış olması şarttır. Listede görevlendirilecek memurun bulunmaması hâlinde liste dışından görevlendirme yapılabilecektir. Bir iflâs idare memuru, eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada görev alamayacaktır. İflâs idare memurlarının nitelikleri, denetimi, eğitimi, eğitim verecek kurumlar ve eğitimden muaf tutulacaklar ile düzenlemenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikte belirlenecektir.

19 Haziran 2021 tarihli ve 31516 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İCRA VE İFLÂS KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 223’üncü maddesine eklenen fıkra uyarınca;

⎯ İflâs idare memurları, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan iflâs idare memurları listesinden seçilecek olup; bu şekilde seçilen iflâs idare memurlarından birinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir olması zorunludur.
⎯ Listeye kayıt için, Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kurumlardan alınacak eğitimin tamamlanmış olması şarttır.
⎯ Listede görevlendirilecek memurun bulunmaması hâlinde liste dışından görevlendirme yapılır ve bu durum bölge kuruluna bildirilir.
⎯ Bir iflâs idare memuru, eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada görev alamaz.
⎯ İflâs idare memurlarının nitelikleri, denetimi, eğitimi, eğitim verecek kurumlar ve eğitimden muaf tutulacaklar ile 223’üncü maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikte belirlenir.

Düzenleme aşağıda karşılaştırmalı tablo halinde verilmiştir.

Söz konusu düzenleme yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.


Kaynak: TÜRMOB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTevkifatlı bir işlemin iadesinde KDV tevkifatı yapılır mı?
Sonraki İçerikSigorta şirketleri ve Acenteleri B formu bildiriminde bulunur mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz