Ana Sayfa Vergi İETT’ye ait araçlara verilecek bakım onarım hizmetleri için KDV tevkifatı uygulanacak mı?

    İETT’ye ait araçlara verilecek bakım onarım hizmetleri için KDV tevkifatı uygulanacak mı?

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında belirtilen belirlenmiş alıcılar arasında yer alan İETT ye ait araçlara Şirketiniz tarafından verilen bakım ve onarım hizmetleri için (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

    395
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü 

    Sayı

    :

    E-76464994-130[KDV.2021.47]-74716

    02.06.2021

    Konu

    :

    KDV tevkifat oranı hk.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT) ile Şirketiniz arasında düzenlenen sözleşme kapsamında İETT ye ait araçlara vereceğiniz bakım onarım hizmetlerinin katma değer vergisi (KDV) tevkifatına tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    -1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    -9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağını emniyet altına almak amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/b) bölümünde,

    “Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

    – 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

    – Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

    – Döner sermayeli kuruluşlar,

    – Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

    – Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

    – Bankalar,

    – Sigorta ve reasürans şirketleri,

    – Sendikalar ve üst kuruluşları,

    – Vakıf üniversiteleri,

    – Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,

    – Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri,

    – Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

    – Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

    – Türkiye Varlık Fonu ile alt fonlara devredilen kuruluşlar,

    – Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

    – Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

    – Payları Borsa İstanbul (BİST)A.Ş.’nde işlem gören şirketler,

    – Kalkınma ve yatırım ajansları.

    …”

    açıklaması yer almaktadır.

    Aynı Tebliğin (I/C-2.1.3.2.3.1) bölümünde, “Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde alıcılar tarafından (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.” açıklaması yer almaktadır.

    Söz konusu Tebliğde yer alan “kanunla kurulan” ifadesinden kendi özel kuruluş kanunu bulunan kamu kurum ve kuruluşları kastedilmekte olup bu kapsama girecek kamu kurum ve kuruluşlarının özel bir kanunla kurulmuş olmaları şarttır.

    İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 3645 sayılı İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İdareleri Teşkilat ve Tesisatının İstanbul Belediyesine Devrine Dair Kanun ile kurulmuştur.

    Buna göre,  KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında belirtilen belirlenmiş alıcılar arasında yer alan İETT ye ait araçlara Şirketiniz tarafından verilen bakım ve onarım hizmetleri için (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.

     

    (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

    (**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

    (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukatlık vekâlet ücretinin vergilendirilmesi ve belge düzeni
    Sonraki İçerik6111 sayılı SGK teşvikini bildirge onaylanırken sistem kendisi mi hesaplamaktadır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz