Ana Sayfa Çalışma Hayatı İçişleri bakanlığının kararıyla kapatılan işletmeler kısa süreli çalışma ödeneğinden faydalanabilir mi?

İçişleri bakanlığının kararıyla kapatılan işletmeler kısa süreli çalışma ödeneğinden faydalanabilir mi?

729
0

4447 sayılı kanunda Kısa çalışma ödeneği belirli sektörler için mi geçerli? İŞKUR’la yaptığımız görüşmede üretim yapan firmalar için geçerli olduğunu bildirdiler. Örneğin 16.03.2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede bazı işyerlerinin kapatılması kararı mevcut. Bu işyerlerinde çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek mi?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlardır. Burada sektör ayrımı bulunmamaktadır. Kapanan işyerleri Kısa Çalışma talep formu doldurarak bağlı bulundukları İŞKUR’a başvuru yapmalıdırlar.

İŞKUR denetimi sonrasında kısa çalışma ödeneği başlama tarihi ve ödeneği belli olacaktır. Kurum bu ödeneği hazırlarken böyle bir durumla karşılaşacağını hepimiz gibi tahmin edemediği için sıkıntılar yaşanacaktır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı – 24.03.2020
Sonraki İçerikYurtdışından gelen yolcular tedavilerinde kullanılmak üzere ilaçlarını Türkiye’ye getirebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz