Ana Sayfa Vergi İçinde bulunulan yıldan daha yeni model aracın yaşının tespiti ve MTV mükellefiyetine...

    İçinde bulunulan yıldan daha yeni model aracın yaşının tespiti ve MTV mükellefiyetine etkisi

    Model Yılından Önceki Yıl Trafiğe Çıkan Aracın Yaşının Tespiti Nasıl Yapılır?

    457
    0

    İlgide kayıtlı özelge talep  formunuzda, 2000 yılında trafiğe çıkan, model yılı 2001 olan … plaka numaralı taşıtınızın motorlu taşıtlar vergisinin hesaplanması için yaşının nasıl tespit edileceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin son fıkrasında; taşıtların tescil belgesinde yazılı olan model yılında bir yaşında olduğunun kabul edileceği belirtilmektedir.

    Diğer taraftan, Anılan Kanunun 2 nci maddesinin 18 numaralı bendinde “Yaş: Motorlu taşıtlarda model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibarıyla tespit edilir.” şeklinde tanımlanmıştır. Taşıtların yaşları ile ilgili olarak 31/12/1985 tarih ve 18975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin A bölümünün 2. maddesinde “… Yaş, motorlu taşıtlarda model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibariyle tespit edilir. Örneğin: 1986 takvim yılında, 1987 ve 1986 model taşıtlar 1 yaşında, 1985 model taşıtlar 2 yaşında, 1980 model taşıtlar 7 yaşında, 1970 model taşıtlar ise 17 yaşındadır.” açıklaması yapılarak model yılından önce trafiğe çıkan taşıtların trafiğe çıktıkları yıl ile model yılında 1 yaşında oldukları kabul edilerek uygulama yapılacağı belirtilmiştir.

    Buna göre, 2000 yılında trafik tescil kaydı yapılan 2001 model taşıtınızın hem trafiğe çıktığı 2000 yılında, hem de 2001 yılında bir yaşında olduğu kabul edilerek motorlu taşıtlar vergisinin hesaplanması gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge, 27/07/2010, B.07.1.GİB.4.41.15.01-MTV-2010/3-39 KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPlastik poşet üretimi yapan firmalar gekap beyannamesi vermeli midir?
    Sonraki İçerikÜrünlerin tesliminde kullanılan karton kutuların kapatılması için kullanılan koli bantları için gekap beyannamesi vermeli miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz