Ana Sayfa Çalışma Hayatı Huzur hakkı ödemeleri için alınacak kararın tescili zorunluluğu var mıdır?

    Huzur hakkı ödemeleri için alınacak kararın tescili zorunluluğu var mıdır?

    288
    0

    Huzur hakkı ödemeleri için alınacak kararın tescili zorunluluğu var mıdır?

    Huzur hakkı ödemesi şirket genel kurulunda alınacak karar ile verilir. Şirket genel kurulu kararları Ticaret sicilinde tescil ettirilir.


    2022 yılında asgari ücret vergi dışı huzur hakkı olan limited şirkette verilen huzur hakkı da bu kapsamda asgari ücret kadar kısmı vergisinden muaf mıdır?

    Muaf değil istisnadır. Vergi yasalarında ilke olarak vergilendirilmesi öngörülen bir konunun vergi dışında tutulmasına İSTİSNA denir. 

    Buna karşılık, yine kural gereği mükellef olması gereken kişi ya da grupların vergi yükümlülüğü dışında kalmalarına MUAFİYET denir. GVK 61. maddesindeki ücret tanımında Huzur hakkı da Ücret olarak tanımlanmıştır. 

    Şirketlerde veya benzer kuruluşlarda ödenen huzur hakları için Asgari ücret kadarlık ücret ödenmesinde hesaplanan GV ve DV istisnadır.


    Yönetim kurulu başkanı huzur hakkı ücret artışı için, nasıl bir yol izlemem gerekir? Genel kurulda karar alınacak deniyor. Genel kurul kararı almadan huzur hakkı ödemesinde artış yapabilir miyiz?

    Genel kurul kararı olmadan huzur hakkı bedelinde artış yapılamaz.


    Asgari ücretin 2022 Yılında vergi dışı kalması, huzur hakkı alan şirket yöneticileri için de geçerli midir? 

    Huzur hakkı GVK 61. maddesine göre ücrettir. Gelir vergisi ve Damga vergisi istisnasından yararlanır.


    Limited şirketi şirket ortağı huzur hakkı alabilir mi?

    Şirket karar organı (Genel Kurul) karar vermesi halinde huzur hakkı ödenir. 

    Bir limited şirkette GENEL KURUL , şirketin karar organı olarak Kanun’da(Türk Ticaret Kanunu) veya sözleşmede belirtilen konularda karar alma yetkisine sahiptir. 

    Genel kurul şirketin tüm ortaklarının katılımıyla oluşan bir organdır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTarhiyat öncesi uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı 2023 yılı ne kadardır?
    Sonraki İçerikİnşaat işyerlerinde cumartesi işe başlayan işçilerin işe giriş bildirgelerinin pazar günü yada pazartesi günü verilse cezası olur mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz