Ana Sayfa Muhasebe Home-Ofislerde kira stopajı tüm kira bedeli üzerinden hesaplanmalıdır

    Home-Ofislerde kira stopajı tüm kira bedeli üzerinden hesaplanmalıdır

    434
    0

    Kiralık olarak ikamet edilen evin bir odasının, ticari ve/veya serbest meslek faaliyeti için işyeri olarak kullanılması durumunda gelir vergisi kesintisi (tevkifatı) ve beyanı nasıl olmalıdır?

    İkamet amaçlı kullanılan konutun, aynı zamanda bir odasının da işyeri olarak kullanılması halinde, konutun tamamı işyeri olarak kabul edilecek ve Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinin (a) alt bendi hükmüne göre; % 20 oranında gelir vergisi kesintisi (tevkifatı) yapılacaktır.

    Kazanç sahibi, kazancın elde edilmesiyle ilgisi bulunan giderlerini, faaliyette bulunulan işe ait olduğu ve işle ilgili olarak kullanıldığını ispat etmesi halinde ticari kazancın tespitinde (hesaplarında) gider olarak indirim konusu yapabilecektir. Ayrıca mülk sahibi tarafından elde edilecek tevkifata tabi kira gelirinin, 2021 yılı için 53.000-TL tutarındaki beyan sınırını (2022 yılı için 70.000-TL) aşması halinde, (beyana tabi başkaca gelirlerin bulunması halinde GVK 85 ve 86 ncı maddeler uyarınca ayrıca bir değerlendirme yapılmalıdır.) gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir.

    Önceki İçerikİşyerini devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz.
    Sonraki İçerikALTIN CİNSİNDEN FİZİKİ VARLIKLARIN FİNANSAL SİSTEME KAZANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz