Ana Sayfa Muhasebe Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar hizmet üretim giderlerini hangi hesapta takip etmelidir?

    Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar hizmet üretim giderlerini hangi hesapta takip etmelidir?

    Maliyet hesaplama yönteminde değişiklik yapılması hk.

    580
    0

    Yeni çalışmaya başladığım, e-defter mükellefi olan, aktif büyüklüğü ve net satış hasılatı tutarına göre 7/a gider kalemleri kullanılması gerekirken bu güne dek 7/b gider kalemleri kullanılan şirketin dönem içerisinde gider hesaplarını değiştirmek istersek yaptığımız işlem doğru olur mu?

    Doğru olmaz. Dönem içinde 7/b’den 7/a’ya geçilmez.

    Mükellefe musluk, kapı kolları gibi metal ürünler sevk irsaliyesi ile mükellefime geliyor, mükellef gelen ürünlerdeki çapakları temizleyip ürünü satış faturası ile geri teslim ediyor. Bu mükellefte üretim hesap planı mı yoksa hizmet hesap planımı kullanmam gerekmektedir?

    Hizmet teslimleri için kullanılacak gider hesabı 740 hesaptır.

    Maliyet hesaplama yönteminde değişiklik yapılması hk.

     

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

       
    Sayı : 27575268-105[274-2017-447]-398258 19.10.2017
    Konu : Maliyet hesaplama yönteminde değişiklik yapılması hk.  

    İlgi :09/08/2017 tarihli ve 975492 sayılı özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda;  … hükümlerine tabi bir kamu iktisadi teşebbüsü iken … Kararları ile özelleştirme programına alındığınız, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösterdiğiniz ve sermayenin tamamı kamuya ait kurumlar vergisi mükellefi olduğunuz, faaliyetiniz kapsamında … imal edildiği, bu imalatı gerçekleştirirken esas üretim maliyeti hesaplama yöntemi olarak dönem ağırlıklı ortalama mamul maliyeti yönteminin kullanıldığı, 1/1/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ilk giren ilk çıkar (FIFO) maliyet yöntemine geçiş yapılmak suretiyle maliyet hesaplama yöntemi değişikliği yapılmasının planlandığı belirtilerek, maliyet hesabı yöntemi olarak kullanılmakta olan dönem ağırlıklı ortalama maliyet yönteminden FIFO maliyet yöntemine 1/1/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere geçişin mümkün olup olmayacağı ve bu durumun 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine aykırılık teşkil edip etmeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

    – 262 nci maddesinde, “Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder.“,

    – 274 üncü maddesinde, “Emtia, maliyet bedeliyle değerlenir. Emtianın maliyet bedeline nazaran değerleme günündeki satış bedelleri %10 ve daha fazla bir düşüklük gösterdiği hallerde mükellef, maliyet bedeli yerine 267’nci maddenin ikinci sırasındaki usul hariç olmak üzere, emsal bedeli ölçüsünü tatbik edebilir. Bu hüküm 275’inci maddede yazılı mamuller için de uygulanabilir.”,

    – 275 inci maddesinde, “İmal edilen emtianın (Tam ve yarı mamul mallar) maliyet bedeli aşağıda yazılı unsurları ihtiva eder:

    1. Mamulün vücuda getirilmesinde sarf olunan iptidai ve ham maddelerin bedeli;
    2. Mamule isabet eden işçilik;
    3. Genel imal giderlerinden mamule düşen hisse;
    4. Genel idare giderlerinden mamule düşen hisse; (Bu hissenin mamulün maliyetine katılması ihtiyaridir.)
    5. Ambalajlı olarak piyasaya arz edilmesi zaruri olan mamullerde ambalaj malzemesinin bedeli.

    Mükellefler, imal ettikleri emtianın maliyet bedellerini yukarıdaki unsurları ihtiva etmek şartıyla diledikleri usulde tayin edebilirler.”

    hükümlerine yer verilmiştir.

    Bu bağlamda, mezkûr Kanunda satın alınan veya imal edilen emtianın, maliyet bedeli ile değerlenmesi öngörülmüş olup, bu kapsamda mükellefler, imal ettikleri emtianın maliyet bedellerini Kanunun 275 inci maddesinde öngörülen unsurları ihtiva etmek şartıyla diledikleri usulde tayin edebilmektedirler.

    Buna göre, ilgide kayıtlı başvurunuzda belirtilen … imalatına ilişkin değerlemeye konu emtianın maliyet bedeli hesabında, kullanılmakta olan ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi yerine, 1/1/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ilk giren ilk çıkar (FİFO) yönteminin kullanılmaya başlanması mümkündür.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGerçek kişiden gider pusulası ile hukuki Danışmanlık hizmeti alabilir miyiz?
    Sonraki İçerikEv hizmetlerinde çalışan bir kişinin sigorta primi nasıl hesaplanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz