Ana Sayfa Muhasebe Hisse devirlerinde düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden istisna mıdır?

Hisse devirlerinde düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden istisna mıdır?

Anonim şirketlerde devir sözleşmesi damga vergisine tabi mi?

3241
0

Bir Anonim şirket hisseleri borsada işlem görmeyen bir başka anonim şirketin nominal birim fiyatı 1 TL olan 100.000 TL değerindeki %10 oranındaki hissesini 2 TL nominal bedelden 200.000 TL ye devir almıştır. Devir alan açısından nasıl bir muhasebe kaydı yapılmalıdır. Anonim şirketlerde devir sözleşmesi damga vergisine tabi midir?

Hisse kaça alınmış ise o bedel üzerinden kayıt yapılır.

Hisse alışı 242 hesaba borç yazılır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden istisna olduğu;

Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün 6728 sayılı Kanunun 29 uncu maddesiyle değişik (16) numaralı fıkrasında, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, pay devirlerine, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kâğıtların damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

A.Ş.’lerde noterden yapılan hisse devri sözleşmeleri için damga beyannamesi verilmeli midir?

Limited şirketlerde hisse devri tescilinde gerekli olan belgeler nelerdir?

Anonim şirketlerde hisse devri işleri muhasebeye hangi tarih baz alınarak işlenmelidir?

Önceki İçerikAnonim şirketlerde hisse devri işlemleri sırasında nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?
Sonraki İçerikİSG ödemeleri için SGK’dan teşvik alabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz