Ana Sayfa Muhasebe Hisse devirleri sonrası sermaye hesabında yapacağımız muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Hisse devirleri sonrası sermaye hesabında yapacağımız muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    623
    0
    Şirkete ait bir taşınmaz, şirket ortağının eşinden boşanması nedeniyle mahkeme kararıyla (anlaşma ile) satılmış olup, eşe düşen nakit kısım taşınmazın satışı sonrası şirket hesabından kişiye gönderilmiştir. Eşin şirket ile bir ortaklık durumu söz konusu değildir. Muhasebesel olarak bu ödeme hangi hesaba yazılmalıdır?

    Gayrimenkul satılması halinde satış bedeli 102 hesaba yazılmıştır. Kişiye düşen miktar olmaz. 

    Satış yapılan Gayrimenkul Tüzel kişiliğindir. Satış bedelinden kişiye para gönderilmez. 

    Boşanan eş şirket ortağı ise Hissesini devrederse (satarsa) devrettiği kişi satış bedelini devredene öder.

    Şirket sadece 500 hesapta değişiklik yapar, eski ortağı çıkartır ve yeni ortağı yazar (500 hesabın alt hesabında) şirket ortağını çıkartır.


    Limited şirketimizin A ve B ortaklarının hisse oranı % 50’dir. B ortağı hissesinin tamamını satmak istemektedir. Devir sonrası muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır?

    Hisse kaç TL devrediliyor ise Noterden (Ltd. Şti.’ler için) devir yapılır. Tüzel kişiliğin 500 hesabındaki alt hesapda yeni ortak veya ortaklar yazılır. 


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışından alınan mimari tasarım hizmeti için gelir vergisi ve KDV ödenecek mi?
    Sonraki İçerikE-Defter Beratlarının Aylık veya Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yüklenmesi Hakkında

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz