Ana Sayfa Vergi Hekim Pos cihazı kullanan doktorlar e-SM Mkz. düzenlenmeli midir?

    Hekim Pos cihazı kullanan doktorlar e-SM Mkz. düzenlenmeli midir?

    508
    0
    2021 yılında diş hekimi mükellef ile anlaşma sağladık. Burada baktığımda mükellef hekim pos cihazı üzerinden düzenlenen belgeleri e-smm makbuzuna çevirmediği meslektaşımızın da ilgili slipler ile gelir kayıtlarını yaptığını görmekteyim. Uygulama doğru mudur?

    Konu ile ilgili olarak yayımlanan 509 seri numaralı VUK Genel tebliğde aşağıdaki ifadeler yer almaktadır. Karmaşık ve ne anlama gelmeyen cümlelerden çıkardığımız sonuç e-Smmm kullanacak olan hekimlerin HEKİMLERE AİT POS cihazının kullanılmayacağı yöndedir. 

    Normal Pos cihazı elbette kullanabilirler “Serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerden (diş hekimleri ile veteriner hekimler dâhil), e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına olarak dâhil olanların, banka veya kredi kartı ile yapacakları tahsilatlara ilişkin düzenlenecek ÖKC Bilgi Fişi (e-SMM Bilgi Fişi)’nde yer alan banka işlem bilgilerine (işyeri no, terminal no, tahsilatta kullanılan banka veya kredi kartı numarasının son dört rakamı, kart sahibinin adı soyadı, tahsilat tutarı, onay kodu) e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilmesi ve ÖKC bilgi fişinin de müşteriye verilmesi koşuluyla, EFT-POS özellikli YN ÖKC’lerin de 5/1/2008 tarihli ve 26747 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:379) ile 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:382)’nden belirtilen POS (fiziki ve/veya sanal) cihazı yerine kullanılması mümkün olup EFT-POS özellikli YN ÖKC’den düzenlenen bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçer.” 

    Yukarıdaki karmaşık işlemler ile uğraşmak istemiyor iseniz; önerimiz normal pos kullanılması ve e-Smm düzenlenmesi yöndedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKGK – Denetim Faaliyetine İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Duyuru
    Sonraki İçerikEkonomik güven endeksi Ocak ayında 96,2 iken, Şubat ayında %0,5 oranında azalarak 95,8 değerine düştü

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz