Ana Sayfa Duyurular Haziran ayı cari işlemler açığındaki 2,8 milyar dolarlık artışta dış ticaret dengesi...

Haziran ayı cari işlemler açığındaki 2,8 milyar dolarlık artışta dış ticaret dengesi etkili oldu

484
0

ÖDEMELER DENGESİ

Haziran ayında cari işlemler açığı bir önceki yıla göre 2.839 milyon dolar artarak 2.934 milyon dolara yükselmiştir. Haziran ayı cari işlemler açığındaki 2,8 milyar dolarlık artışta dış ticaret dengesi etkili olmuştur. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 milyar daralmıştır.

Cari işlemler dengesindeki değişim tümüyle hizmetler dengesinden kaynaklanmaktadır. Hizmetler dengesi bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,7 milyar negatif değişim göstermiştir. Bu değişimin 2,5 milyar dolarlık seyahat gelirlerinden kaynaklanmaktadır.

Haziran ayında seyahat gelirleri yüzde 96,9 gerilemiştir. Yıllıklandırılmış seyahat gelirleri ise 22,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

Küresel ekonomideki talep düşüşü sonrasında azalan petrol fiyatları cari işlemler dengesi bakımından olumlu etkisini Haziran ayında da devam etmiştir. Enerji ithalatı 1,5 milyar dolar seviyelerinde gözlenmektedir. Ödemeler dengesi finansman hesabında Haziran ayında doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net giriş 3 milyon dolar olmuştur. Net Gayrimenkul yatırımlarındaki FDI girişleri 183 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bu dönemde, portföy yatırımlarında ise 1.499 milyon dolarlık net çıkış gerçekleşmiştir. Haziran ayında DYY, portföy ve diğer yatırımlar kaynaklı 6.751 milyon dolar net sermaye çıkışı gerçekleşmiş, rezervler 7.707 milyon dolar azalmıştır. Net hata ve noksan kalemi kaynaklı sermaye girişi ise 1.978 milyon dolar olarak kaydedilmiştir.


Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMuhtasar SGK beyannamesinde bildirilmeyi unutulan Sigorta dosyası beyannameye nasıl ilave edilir?
Sonraki İçerik17103 sayılı SGK teşviki alan bir personelin teşvik süresi bittikten sonra 6111 sayılı SGK teşvikinden faydalanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz