Ana Sayfa Duyurular Hazır Giyim sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Hazır Giyim sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

919
0

Küresel Durum

Perakendecilik içerisinde giyim ve aksesuar sektörü, kâr performansı açısından hızlı tüketim ürünlerinin dâhi önünde performans sergilemektedir. Bu sektördeki perakendeciler, uluslararası operasyonları en çok gerçekleştirenler olmuşlardır. Perakende sektörünün ilk 250 şirketi arasında 18 giyim ve aksesuar markası bulunmaktadır ve bu şirketlerin ortalama gelirleri yaklaşık 12 milyar dolardır. Daha geniş çerçeveden bakıldığında küresel giyim sektörünün toplam değerinin 2019 yılında 1 trilyon dolara yaklaştığı ve 2030 yılına kadar sektör üretiminin yıllık ortalama %6 büyüme ile sektörel büyüklüğü 1,9 trilyon dolara taşıyacağı öngörülmektedir. Pazarda en büyük pay sahibi %57 ile Çin’dir.

Sektörün pozitif gidişatta olmasını sağlayan temel etmenler içerisinde e-ticaret web sitelerindeki artan işlem hacmi ve mağaza içi iyileştirmeler dikkat çekmektedir. Müşteriler için geliştirilen yeni nesil alışveriş deneyimleri ve kişiselleştirilmiş ürünler de sektörün büyüme ivmesini artırmaktadır.

Kaynak:kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Euromonitor’den alınan bilgilere göre Türkiye’de hazır giyim sektörünün 2019 yılı büyüklüğü 25 milyar doların üzerindedir. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %6,8 büyüyeceği ve 2030 yılında sektörel büyüklüğün 53 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkacağı öngörülmektedir.

Türkiye’nin hazır giyim ihracatı son 4 yıl içerisinde yıllık ortalama %2,1 büyüme kaydederek 2019 yılında 18 milyar dolar üzerinde büyüklüğe ulaşmıştır. AB ülkelerine hazır giyim ihracatında ülkemiz, Çin ve Bangladeş’in ardından 3’üncü sırada yer almaktadır. Bugün, hazır giyim sektörü, üretim ve istihdamdaki büyük ağırlığıyla Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi konumundadır. Türkiye’nin 2019 yılı hazır giyim ihracatındaki ilk on ülkenin 7’si Avrupa ekonomisidir: Almanya, İspanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, Irak, ABD, İtalya, Danimarka, ve İsrail. Bu ülkelerin başında gelen Almanya, uzun yıllardır Türkiye’nin en önemli hazır giyim pazarı konumundadır.

Sektörde faaliyet gösteren işletmelerin çoğu küçük ve orta büyüklükteki işletmeler niteliğindedir. Sosyal Güvenlik Kurumu 2019 yılı istatistiklerine göre, Türkiye genelinde giyim eşyaları imalatı, tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren firmaların sayısı 58 bin civarındadır. Bu firmalarda kayıtlı yaklaşık 1,1 milyon kişi istihdam edilmektedir.


Kaynak: Kolay İhracat Platformu / https://www.kolayihracat.gov.tr/sektorler/hazir-giyim
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7252 sayılı kanun kapsamında alınan SGK teşvikleri hangi hesapta takip edilmelidir?
Sonraki İçerikEmekli olmak için yaşı bekleyen personel kendi isteği ile işten ayrılırsa kıdem tazminatı ödeyebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz