Ana Sayfa Muhasebe Hasılat esaslı vergilendirmeyi seçen işletmeler kendilerine düzenlenen faturalardaki KDV’yi indirim konusu yapabilir...

Hasılat esaslı vergilendirmeyi seçen işletmeler kendilerine düzenlenen faturalardaki KDV’yi indirim konusu yapabilir mi?

826
0

Yeni çıkan mevzuata göre halk otobüsü işletmeciliği yapan firmalar %1,5 KDV ile fatura düzenleyeceklerdir. Kendilerine düzenlenen evraklardaki KDV’yi indirim konusu yapacakları mı?

Uygulama nasıl olacaktır?

 

 

Mükellefler; kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla alış vesikalarında gösterilen KDV’yi ve hâsılat esaslı vergilendirme usulüne göre beyan ederek ödedikleri KDV’yi kazancın tespitinde işlemin mahiyetine göre gider veya maliyet, yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları KDV’yi kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alacaklardır.

 

Başka bir anlatımla; KDVK göre Hâsılat esaslı vergileme sistemini seçen mükellefler (01.03.2019’dan itibaren sadece ve bu sistemi seçen işletme esasına göre defter tutan şehir içi otobüs işletmecileri) satın aldıkları mal ve hizmetler için ödedikleri KDV’ni indirim konusu yapmayacak, maliyet veya gidere yazacaklar.

 

Elde ettikleri hâsılat için düzenledikleri belgelerde KDV hesaplayacaklar. Ancak tahsil ettikleri bu KDV’ni beyan etmeyip gelir yazacaklardır. Hâsılat esaslı mükelleflerden fatura alan mükellefler ise belge üzerinde yazan KDV’ni indireceklerdir.

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Hâsılat Esaslı Vergilendirme Usulünü Seçen Toplu Taşıma Otobüs İşletmeleri İçin Kdv Oranı %1,5 Olarak Belirlenmiştir.

 

 

 

Toplu taşıma araçları için hasılat esaslı KDV uygulaması başladı.

 

 

 

Hasılat esaslı vergilendirme yöntemini kimler seçebilir?

 

 

 

 

Önceki İçerikBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 28/02/2019 Tarihli ve 8276 Sayılı Kararı
Sonraki İçerik2018 yılında sadece Mesken Kira geliri olanlar nelere dikkat etmelidir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz