Ana Sayfa Vergi Hasılat esaslı vergilendirmeye tabi olan işletmelerde 191 ve 391 hesaplar kullanılır mı?

    Hasılat esaslı vergilendirmeye tabi olan işletmelerde 191 ve 391 hesaplar kullanılır mı?

    Hasılat usulu vergilendirme yönünden geçici vergi beyannamesini yaparken gelir %10 üzerinden alarak vergi ödemesini yapıyoruz. Matrah üzerinden mi yoksa KDV dahil fatura toplamı üzerinden mi hesaplamaya yapacağız?

    1542
    0

    Hasılat esaslı kazanca tabi bir işletmenin muhasebe kayıtları yapılırken 191-391 hesaplar kullanılacak mıdır?

    KDV kanuna göre Hasılat esaslı vergileme sistemini seçen mükellefler Satın aldıkları mal ve hizmetler için ödedikleri KDV’yi indirim konusu yapmayacak, maliyete veya gidere yazacaklardır.

    Elde ettikleri hasılat için düzenledikleri belgelerde KDV hesaplayacaklardır.

    Ancak tahsil ettikleri bu KDV’yi beyan etmeyip gelir yazacaklardır.

    Hasılat esaslı mükelleflerden fatura alan mükellefler ise belge üzerinde yazan KDV’ni indireceklerdir. 191 ve 391 hesaplar kullanılmaz.

    Hasılat usulu vergilendirme yönünden geçici vergi beyannamesini yaparken gelir %10 üzerinden alarak vergi ödemesini yapıyoruz.

    Matrah üzerinden mi yoksa KDV dahil fatura toplamı üzerinden mi hesaplamaya yapacağız?

    Hesaplama matrah üzerinden yapılır.

    Uygulama örnekleri için 309 seri nolu GVK genel tebliği inceleyiniz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: “SGK Prim Borçlarının Yapılandırılmasıyla Vatandaşımıza Büyük Kolaylık Sağlıyoruz”
    Sonraki İçerikKonut Fiyat Endeksi 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,6 oranında artarak 146,7 seviyesinde gerçekleşti

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz