Ana Sayfa Vergi Hasılat esasına tabi mükellefler araç satışlarına istinaden düzenleyecekleri faturadaki KDV oranı ne...

Hasılat esasına tabi mükellefler araç satışlarına istinaden düzenleyecekleri faturadaki KDV oranı ne olmalıdır?

707
0

Özel halk otobüsü işletmeciliği yapan mükellefimiz 01.10.2019 tarihinde hasılat esaslı sisteme geçmiştir. KDV ile ilgili sorunumuz yok. Fakat gelir geçici vergi neye göre hesaplanacaktır? Örneğin KDV dâhil 118.000 hasılatı KDV 108.000 giderleri olan işletme gelir geçici vergisini nasıl yapacaktır?

Hasılat esaslı vergilemeye tabi mükellefler Normal Geçici vergi beyannamesi vereceklerdir.

Gelir ve gider arasındaki fark üzerinden %15 geçici vergi hesaplanacaktır.

 

Hasılat esasına 2019 yılında geçmiş toplu ulaşım yapan firmamız 04.02.2020 Tarihi itibariyle otobüsünü satmış ve işletmesini kapatmıştır. Otobüs %18 KDV ile fatura edilecek. %18 Fatura edilen otobüs beyannamede hasılat esası gereği %1,5 olarak mı beyan edilecektir? %18 Beyan edilecekse önceden gidere attığımız KDV’leri tekrar KDV hesabına dahil edebilir miyiz?

%18 oranlı fatura düzenlenir. KDV beyannamesinde beyan edilir. %1,5 hesaplaması ATİK SATIŞI için kullanılamaz.

 

Hasılat esaslı vergilendirmesine tabi mükellefim otobüsünü satıp yeni bir otobüs aldı. Sattığı otobüsün KDV’sini nasıl beyan edeceğim. KDV’siyle birlikte KDV 4 beyannamesine ekleyip %1,5 üzerinden mi beyan edeceğim?

Otobüs satışı için hesaplanan %18 KDV 4 nolu beyannamede ayrıca beyan edilecektir.

(Hasılat bölümünde %18 Seçilecek)

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKira geliri beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek indirimler nelerdir?
Sonraki İçerikGemi adamlarına verilecek günlük nakit iaşe bedeli 32 TL olarak belirlendi. 4.3.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz