Ana Sayfa Vergi Hallerdeki alış ve satışlar Ba-Bs’de nasıl beyan edilecek?

Hallerdeki alış ve satışlar Ba-Bs’de nasıl beyan edilecek?

1140
0
…Hal komisyoncuları içi örnek hesap planı ve muhasebe kayıtları varsa  ba-bs bildirimleri ile ilgili halde müstahsillerden yani çiftçilerden gelen mallar ve vergi mükellefi olan tüccarlardan gelen malların komisyon karşılığı satışı yapılmaktadır. Bu satışlar komisyoncu sıfatı ile yapılmaktadır. Bs Satış bildiriminde bulunurken Sadece komisyon gelirlerimizi bildirmemiz gerekir. Ba alış bildirimi yaparken tüccarlardan gelen mallar ve vergi mükellefi olmayan çitçilerden gelen malların bildirimi nasıl yapılmalıdır? 

Hal komisyonu işi için özel bir hesap planı yok. TDHP kullanılır. Ba Bs formun da düzenlenen ve alınan belgelerdeki (fatura,müstahsil makbuzu gibi belgeler) KDV hariç tutarları bildirilir.


Hal kayıt sistemine kayıtlı olmayan tüccar ve komisyoncuların
e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Defter, E-Müstahsil Makbuzu uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunmakta mıdır?

Kanunen HKS ye bildirim yükümlülüğü var ise ve aynı zamanda tüccar veya komisyoncu olunması durumunda “Toptancı Halinde ve Hale Bildirilerek İşlem Gören Mallar Hakkında Tebliği’nin ekindeki listede yer alan sebze ve meyveler ile iştigal edilmesi halinde 509 sıra No.lu VUK Genel Tebliği kapsamında belirtilen sürelerde e-fatura, e-arşiv, e-defter ( 2. Sınıf Tüccar ise Defter Beyan Uygulamasından devam edecektir) , e- irsaliye ve e-müstahsil uygulamalarına geçiş zorunluluğu bulunmaktadır. Kanun kapsamında tüccar ve/veya komisyoncu vasfı olası yeterli olup, HKS’ye bildirim yapmıyor olması zorunluluk karşısındaki durumunu değiştirmez.


Sebze ve meyve satışını hal dışında yapan bir tüccar veya komisyoncunun e-Fatura, e-Arşiv, e- İrsaliye, e-Defter, E-Müstahsil Makbuzu uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunmakta mıdır?

509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nin ilgili hükümlerinde “5957 sayılı Kanun hükümlerine göre komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile faaliyet gösteren mükellefler..” şeklinde düzenleme yapıldığından faaliyetin hal içi veya hal dışı yapılması yönünde bir ayrıma gidilmemiştir.


 

Önceki İçerikİlave 6 Puanlık Sigorta Primi İndiriminin 31 Aralık 2020 Tarihine Kadar Uzatılmasına Dair Duyuru
Sonraki İçerik2. El kitap alımında KDV ve Stopaj olacak mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz