Ana Sayfa Ekonomi Halciler sebze meyve fiyatının hallerde belirlenmesini istiyor

    Halciler sebze meyve fiyatının hallerde belirlenmesini istiyor

    434
    0

    Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgi verdiği Hal Kanunu’na yönelik taslak çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

    Kendilerinin de sektör olarak meyve sebze ticaretinin tamamen kayıt altına alınmasını istediklerini ifade eden Tavşan, hallerin, meyve sebze sektörünün borsası niteliğini taşıdığını, tüm tarafların katılımıyla bu borsanın hallerde oluşması gerektiğini söyledi.

    Tavşan, yalnızca hal komisyoncusu değil, üretici, üretici birliği, kooperatif ve marketlerle bu borsanın yaratılması gerektiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği unsurlar bizim de uzun süredir talep ettiğimiz konular. Sebze ve meyvenin doğru fiyat bulması için tüm paydaşlar halde olmalı. Meyve ve sebze fiyatının halde arz ve talebe göre paydaşlarca belirlemesi lazım. Büyük market zincirleri, halleri baypas ederek fiyat oluşumunu kendilerine göre yapıyorlar. Bu, piyasaya zarar veriyor, doğru fiyatın oluşmasına engel oluyor. Bu iş hallerde yapılmalı. Mevcut durum üreticiye de fayda sağlamıyor. Ürünler maliyet analiziyle satılmıyor.” diye konuştu.

    “HALLERE ÇOK MAL GELMİYOR”

    Tavşan, şunları kaydetti: “Belirlenen kıstaslara göre üretici birlikleri hallerde olmalı. Şu anda zincir marketler istediği gibi ürünü dışarıdan alarak halleri devre dışı bırakıyor, fiyat doğru oluşmuyor, kafalarına göre fiyat belirliyorlar. Bu nedenle hallere de çok mal gelmiyor, buralar yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Biz hep söylüyoruz, bu sektörün kayıt altında olması için en doğru yer yine hallerdir. Hallerde işlemler son derece şeffaf, belediyelerin işletmesinde, giriş çıkışları zaten kontrol ediliyor. Buralarda kontrollü bir yapı var.”

    Hallerin dışında kayıt dışı ticaret yapıldığını vurgulayan Tavşan, “Çok fazla kayıt dışı meyve ve sebze ticareti oluyor, bunun kontrol edilmesi lazım. Bunun için bazı büyük şehirler arası yollar kontrol altında olmalı. Yasal olarak çıkan her ürünün bildirilmesi gerekiyor. Bunların kontrol altında olması, fiyatın doğru oluşması açısından önemli.” ifadelerini kullandı.

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TASLAK ÇALIŞMASINA İŞARET ETMİŞTİ

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyareti sırasında gazetecilerin soruları üzerine Hal Kanunu’na yönelik taslak çalışması bulunduğunu belirterek şunları söylemişti: “Halleri tam anlamıyla kayıt altına almak istiyoruz. Çıkacak olan düzenlemeyle hem hal içindeki yönetimin regüle edilmesini hem oraya üreticilerin girmesini sağlayacağız. Yani orada belli bir kotada üretici birliklerine bir kontenjan vereceğiz ve onların hallere girmesini sağlayacağız ki fiyatların dengelenmesinde bir rol oynayabilsinler.”


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukat şahsına ati aracı firmasına hangi değerle kayıt eder?
    Sonraki İçerikPetrol ithalatı aralıkta yıllık bazda yüzde 42,4 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz