Ana Sayfa Vergi Hafta sonu çalışan bir personelin mesai ücreti nasıl hesaplanır?

    Hafta sonu çalışan bir personelin mesai ücreti nasıl hesaplanır?

    Genel tatil günlerinde çalışması ve ücret hesaplaması

    627
    0

    Hafta içi 5 gün (toplamda 45 saati tamamlıyor) mesai yapan bir işletme Cumartesi ve pazar günleri yapılan mesailerde mesai tutarlarını nasıl hesaplamalıdır. Örneğin; Aylık 3.000, günlük 100 TL kazanan bir işçiye cumartesi için ne kadar, Pazar günü için ne kadar ekstra mesai ücreti ödemelidir?

    Hafta tatili ücreti işçinin bir günlük ücretidir. İşçi saat ücretiyle çalışıyorsa hafta tatili ücreti işçinin 7.5 saatlik ücreti kadardır.

    İŞ KANUNU 

    Kanun Numarası : 4857 

    Kabul Tarihi : 22/5/2003

    Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma 

    Madde 44 – Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. 

    Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir. 

    Genel tatil ücreti Madde 47 – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. 

    Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYıl içerisinde aynı işyerine tekrar girişi yapılan personelin kümülatif vergi matrahı sıfırdan başlayabilir mi?
    Sonraki İçerikTür değişikliği yapan şirketler matrah artışını nasıl yapabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz