Ana Sayfa Vergi Gündelik zeytin işçisine ödenen ücret için düzenlenecek gider pusulasındaki stopaj oranı kaç...

    Gündelik zeytin işçisine ödenen ücret için düzenlenecek gider pusulasındaki stopaj oranı kaç olmalıdır?

    365
    0

    Aktifimize kayıtlı bir arsada zeytin toplatılması için gündelik işçi çalıştırdık. Stopaj oranı yüzde kaç olacaktır? 

    Tarımda çalışanlar için Bir günde olsa SGK primi ödenecek vergileme için ise; GVK 23/2. maddesine göre; “”2. Gelir Vergisi’nden muaf olanların veya gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin yanında çalışan işçilerin ücretleri; Gelir vergisinden istisnadır. “”” 

    GERÇEK usulde vergilendirilen mükelleflerin yanında çalışanlar için yapılan ücret için bordro düzenlenir SGK ve GV, DV kesintisi yapılır.

    Durdurulan sigortalılık sürelerinin ihyası için SGK’ya yapılan prim ödemelerinin ücretin safi tutarının tespitinde gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

    Sayı : 62030549-120[63-2019/428]-E.567763 04.08.2020
    Konu : Durdurulan sigortalılık sürelerinin ihyası için SGK’ya yapılan prim ödemelerinin ücretin safi tutarının tespitinde gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı  
    İlgi : 22/03/2019 tarih 965694 sayılı özelge talep formu

     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 05.04.2000 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4/A maddesi kapsamında ücretli olarak çalıştığınızı, 30.05.1991 ile 15.05.1997 yılları arasında aynı Kanunun 4/B bendi kapsamında durdurulan sigortalılık süresinin yeniden ihya edilmesi için söz konusu sürelere ilişkin primleri 01.06.2017 tarihinde ödediğinizi belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen 51.164,45-TL primin ücretin safi tutarının tespitinde gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

     193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde ücretin tarifi yapılmış olup, 63 üncü maddesinde de “Ücretin gerçek safi değeri işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından aşağıdaki indirimler yapıldıktan sonra kalan miktardır.

     

     2- Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primler,

     …” hükmü yer almaktadır.

     Öte yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanununun 4 üncü maddesinde, ” Bu Kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından;

     a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,

     b) Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise;

     1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar,

     2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,

     3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

     4) Tarımsal faaliyette bulunanlar,

     

     sigortalı sayılırlar.

     …” hükmüne yer verilmiştir.

     Aynı Kanunun geçici 63 üncü maddesinde, “Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, bu maddenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları bu maddenin yayım tarihini takip eden ay başı itibarıyla yeniden başlatılır.

     Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir….” hükmü yer almaktadır.

     Öte yandan, Bağ-Kur primlerinin indirimi, 110 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile gider olarak indirime değil, 89 uncu madde hükmü uyarınca ödemelerin yapıldığı yıla ait beyan edilen gelir üzerinden indirimine izin verecek şekilde düzenlenmiştir. Dolayısıyla, Bağ-Kur primleri, sadece indirimi kabul edilen gelir unsurlarına ilişkin olarak, ödemelerin yapıldığı yılda beyan edilen gelir üzerinden indirilebilecektir.

     Buna göre, 5510 sayılı Kanunun geçici 63 üncü maddesinden  aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar yararlanmakta olup, söz konusu madde kapsamında ödenen primler ise ancak, ticari veya mesleki kazanç yönünden mükellefiyeti bulunanların,  ticari veya mesleki kazançlarının tespitinde indirim konusu yapılabilmektedir.

     Dolayısıyla, 5510 sayılı Kanunun geçici 63 üncü maddesi kapsamında yapmış olduğunuz prim ödemelerinin, ücret matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

     Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhya olan bir şirket ticari defterlerini ne zamana kadar tasdik ettirmelidir?
    Sonraki İçerikHisse devri alışı ve satışı arasındaki fark değer artışına tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz