Ana Sayfa Mevzuat Gümrük idaresince uygulanan ceza ve vergilere itiraz edebilir miyiz?

Gümrük idaresince uygulanan ceza ve vergilere itiraz edebilir miyiz?

547
0

Gümrük idaresi tarafından size bildirilen gümrük vergilerine, cezalara ve idari kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde bir üst makama, üst makam yoksa aynı makama vereceğiniz bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz.

Gümrük idaresi, itirazınızı otuz gün içinde karara bağlayarak kararını size bildirir. Ancak, Gümrük idaresi tarafından bu süreye uyulması mümkün değilse, belirtilen süre aşılabilir. Bu durumda, Gümrük idaresi, yukarıda belirlenen sürenin dolmasından önce size süre aşımını haklı kılan gerekçeler ile talep hakkında karar vermek için gerekli gördükleri ek süreyi de belirterek bilgi verir.
Gümrük idaresinin itirazınızı reddetmesi halinde, idarenin red kararına karşı işlemin yapıldığı yerdeki idari yargı mercilerine başvurabilirsiniz.

Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde, Danıştay’da ve İdare mahkemelerinde altmış gün ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
Size tebliğ edilen gümrük vergilerine süresi içinde itiraz etmez veya süresi içinde idari yargı mercilerine başvurmaz iseniz, bu vergiler bu sürelerin bittiği tarihte kesinleşir. Dava açmışsanız ve mahkeme aleyhinize karar verirse, bu kararın gümrük idaresine tebliğ edildiği tarihte bu vergiler tahsil edilebilir hale gelir.

Tebliğ edilen gümrük vergilerine karşı gümrük idareleri nezdinde itiraz edilmesi ödeme süresini keser. Ödeme süresi idarenin ya da yargı mercii kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren yeniden başlar.
Beyannamenin tescili nedeniyle bir gümrük yükümlülüğü doğmuşsa, gümrük vergileri ödenmedikçe veya teminata bağlanmadıkça beyanname kapsamı eşya size teslim edilmez. Ancak, bu hüküm kısmi muafiyete tabi geçici ithalat rejimine uygulanamaz.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAy içerisinde vergi mükellefi olmayan B formu haddini geçen faturaların bildirimlerini nasıl yapmalıyız?
Sonraki İçerikTüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayınlandı 10.04.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz