Ana Sayfa Mevzuat Gümrük beyanının onay ihracatın tamamlanması için yeterli midir?

Gümrük beyanının onay ihracatın tamamlanması için yeterli midir?

621
0

İhracatın tamamlanması için ihracata dair bir gümrük beyanı yapmanız ve gümrük müdürlüğünün bu beyanın doğruluğunu kontrol etmesi yeterli değildir.

İhraç eşyasını alıcı ülkeye ulaştıracak olan taşıyıcının, malı yüklediğini ve nakledeceği taşıtla birlikte yurt dışına çıkaracağını gümrük müdürlüğüne bildirmesi gereklidir.

Taşıtın yurt dışına çıkışından önce taşıtın işleticisinin veya temsilcisinin gümrük idaresine yaptığı bu bildirime “çıkış bildirimi” denir. Çıkış bildiriminde kayıtlı olan bilgiler, eşyanın taşınması ile sizin yaptığınız yazılı gümrük beyanının ilişkilendirilebilmesini sağlar.

İhracatın tamamlanması için, fiili ihracatın gerçekleşmesi, yani ihraç eşyanızın yüklü olduğu taşıtla birlikte Türkiye Gümrük Bölgesi’ni terk etmesi gerekir. Karayoluyla ihraç ettiğiniz eşyayı taşıyan TIR’ın veya trenin kara sınır kapısından çıkış yapması, denizyoluyla ihraç ettiğiniz eşyayı taşıyan geminin tüm yükünü alarak limandan ayrılması, havayoluyla ihraç ettiğiniz eşyayı taşıyan uçağın havalimanından kalkarak ülke dışına çıkması ile fiili ihracat gerçekleşmiş ve ihracat tamamlanmış olur.

Gümrük müdürlüğü malın yurt dışına çıkarılacağını belirten çıkış bildirimini onayladığında ihracat için verdiğiniz gümrük beyannamesinin işlemleri tamamlanmış olur. İhracatın tamamlanmasını sağlayacak son adımda ise, ihracatınıza ait gümrük beyannamesi gümrük müdürlükleri tarafından bilgisayar sisteminde kapatılacaktır.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle Mart ayında 48,1 seviyesine geriledi
Sonraki İçerikMücbir sebep dışında kalan mükelleflerin vergi ödemeleri ertelendi mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz