Ana Sayfa Ekonomi Google’dan Çin’e özel sansürlü arama motoru

Google’dan Çin’e özel sansürlü arama motoru

831
0
Google’dan Çin’e özel sansürlü arama motoru

Google 2010 yılında çekildiği Çin’e dönmeye hazırlanıyor. Mühendislerin arama motorunun sansürlenmiş bir versiyonunu Çin’de hizmete açacak mobil uygulama üzerinde çalıştığı bildirildi.

Reuters haber ajansının iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Google, yaklaşık 8 yıl önce uygulanan sansür nedeniyle çekildiği Çin’de yeniden hizmet vermeyi planlıyor. Kaliforniya merkezli internet şirketi Google’ın mühendisleri “Dragonfly” adını verdikleri proje kapsamında insan hakları, demokrasi, din ve protestolarla ilgili internet sitelerini ayıklayan bir arama motoru geliştiriyor. 

Google’ın bu adımı, ABD ile ticaret savaşı yaşayan Çin’in Facebook, Apple ve Qualcomm’un da aralarında bulunduğu Amerikan firmalarının ticari faaliyetlerini incelemeyi artırdığı bir döneme rastlıyor. Google, 2010 yılında çekildiği Çin’e yeniden dönebilmenin bir süredir yollarını aradığı ifade ediliyordu.

The Intercept internet sitesi de şirket içi dökümanlara ve konu hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberinde, Google mühendislerinin “Dragonfly” adını verdikleri projeyi 2017’nin bahar aylarından beri geliştirdiğini bildirdi. Haberde, Google Üst Yöneticisi Sundar Pichai’nin Çin yönetiminden üst düzey bir isimle yaptığı toplantının ardından başlatılan proje kapsamında Google mühendislerinin “Maotai” ve “Longfei” adını verdikleri, Android tabanlı özel bir mobil arama uygulamasının iki versiyonunu geliştirdikleri ifade edildi. Ayrıca haberde Çinli yetkililerle paylaşılan yapım aşamasındaki uygulamanın nihai versiyonunun Çinlilerin oluruna göre 6 ila 9 ay arasında tamamlanacağı kaydedildi.


Kaynak: Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikABD: İran 48 saat içinde Körfez’de büyük bir tatbikat yapacak
Sonraki İçerikİspanya’da taksicilerin Uber grevi sona erdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz