Ana Sayfa Vergi Giderlerim için fatura almak zorunda mıyım?

Giderlerim için fatura almak zorunda mıyım?

1344
0

Giderlerim için fatura almak zorunda mıyım?

BELGE KULLANMALISINIZ!

Vergi kanunlarına göre ticari işinizle ilgili tüm kayıtlarınızı ispatlamanız mecburidir. Bu nedenle ticari işinizle ilgili mal veya hizmet alımlarınızı belgelendirmek zorundasınız.

Hangi belgeleri nasıl kullanacaksınız?

  1. Fatura

Başka bir şirketten, defter tutmak zorunda olan çiftçiden veya şahıs işletmesinden yaptığınız her türlü mal veya hizmet alımınızda şirketiniz veya işletmeniz adına düzenlenmiş faturayı almanız gereklidir.

Ancak, bedeli 1.000 TL’nin altında olan ve işyerinde kullanılmak/tüketilmek için satın alınan (kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) mal ve hizmetler için yazarkasa fişi (veya perakende satış fişi) belge olarak kullanılabilir.

  1. Gider Pusulası

Vergiden muaf esnaflardan ve vergi mükellefiyeti olmayan gerçek kişilerden gerçekleştirdiğiniz mal veya hizmet alımları için yine sizin tarafınızdan düzenlenen bir belgedir. Bu belge, alım yapılan vergiden muaf esnafa imzalattırılır ve bu esnafın faturası yerine geçer.

Kullanacağınız gider pusulalarını Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bir matbaaya bastırabilir ya da hazır gider pusulası ciltlerini noterde onaylatarak kullanabilirsiniz.

  1. Müstahsil Makbuzu

Defter tutmak zorunda olmayan çiftçilerden gerçekleştirdiğiniz mal alımları için ödeme yaptığınız sırada yine sizin tarafınızdan düzenlenen bir belgedir. Bu belge, alım yapılan çiftçiye imzalattırılır ve fatura yerine geçer.

Kullanacağınız müstahsil makbuzlarını Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bir matbaaya bastırabilir ya da hazır müstahsil makbuzu ciltlerini noterde onaylatarak kullanabilirsiniz.

  1. Serbest Meslek Makbuzu

Serbest meslek erbabından alınan hizmet karşılığında yapılan ödemeler için şirketiniz veya işletmeniz adına düzenlenmiş serbest meslek makbuzunu almanız gereklidir.


Kaynak:Gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Faturaya Süresi İçerisinde İtiraz Edilmemesi Vade Farkının Kabul Edildiği Anlamına Gelmemektedir!

Faturayı TL Kestim, Ödemesini Döviz aldım. Kur Farkı oluşur mu?

İhracat Faturası Ve İhracat Kapanış Tarihleri Farklı Olduğunda, İhracatta Yüklenilen KDV Hangi Dönemde Beyan Edilmelidir?

Alınan web sitesi alanının kullanıcının erişimine açılması sonucu elde edilen gelir üzerinden fatura kesilir mi?

TOKİ Tarafından Şirketlere Yapılan Kira Yardım Ödemelerine Fatura Düzenlenir mi?

TTK’ya Göre Fatura Nedir?

Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

E FATURA-Teminat Mektuplarındaki (Yansıtma Faturası) KDV Muafiyeti Sebebi Nedir?

Önceki İçerikYeni İşyeri açtım hangi belgeleri düzenlemek zorundayım?
Sonraki İçerikEt ve Balık Kurumu İhale Yönetmeliği 15.9.2018 tarihinde yürürlükten kaldırıldı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz