Ana Sayfa Muhasebe GİB sistemi üzerinden yanlış düzenlenen e-arşiv fatura iptal edilebilir mi? E-arşiv faturalar...

    GİB sistemi üzerinden yanlış düzenlenen e-arşiv fatura iptal edilebilir mi? E-arşiv faturalar ne kadar süre saklanmalıdır?

    E-arşiv faturalar ne kadar süre saklanmalıdır?

    666
    0

     Ambalaj malzemesi aldığımız firma e-fatura kullanıcısı olmayıp dolayısı ile kendisinden yapmış olduğumuz alış için bize keseceği fatura 25.000.TL’nin üzerinde olması sebebiyle Gelir İdaresi portalından ürün satışı ve fiyat farkı olarak bize GIB serisi ile üzerinde irsaliye yerine geçer ifadesi yazılı e-arşiv faturası kesmiştir. 2 gün sonra irsaliye yerine geçer ifadesinin yazılı olduğu e-faturayı irsaliye gibi değerlendirip yine Gelir İdaresi Portalından GİB serisi ile başlayan ürünlere ayrı fiyat farkına ayrı olmak üzere 2 adet e-arşiv faturası kesmiştir. Böyle bir işlem olabilir mi?

    Olması gereken 5.000 TL’nin üzerindeki mal ve hizmet satışı için e- arşiv fatura düzenlenmesidir.

    Diğer taraftan e-arşiv faturaları sistemden iptal edilemez.

    Yanlış olan faturalar kayda alınmaz. Çıktısı 5 yıl saklanır.

    Bir müşterimize e-arşiv faturası kesilmesi gerekirken karşı firma tarafından kâğıt ortamında fatura kesilmiştir. Bu durum son aylardaki malum yoğunluktan dolayı karşı tarafın muhasebecisi ve bizim dikkatimizden kaçmış olup karşılıklı olarak kayıtlara girilmiş ve beyanlar verilmiştir. Bu şekilde işlenen faturanın geçerliliği nedir?

    Bu aşamada yapacağınız bir işlem yok. İdarenin tespiti halinde her iki tarafa da özel usulsüzlük cezası uygulanır. (VUK Md.353/1)


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTam tasdik raporu bulunmayan mükellefin YMM tasdik raporuna istinaden alabileceği KDV iadesi.
    Sonraki İçerikYeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nun ana gerekçesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz