Ana Sayfa Vergi Geri kazanım beyannamesini (poşet beyanı) yasal süreler içerinde beyan etmedik. Nasıl bir...

Geri kazanım beyannamesini (poşet beyanı) yasal süreler içerinde beyan etmedik. Nasıl bir ceza ile karşılaşırız?

1228
0
Geri kazanım beyannamesini (poşet beyanı) yasal süreler içerinde beyan etmedik. Nasıl bir ceza ile karşılaşırız?

SÜRESİNDEN SONRA VERİLEN POŞET BEYANNAMESİ:

1) Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin kanuni süresinden sonra ödeme süresinden önce verilmesi hâlinde vade tarihi beyan edildiği ayın son günü kabul edilerek, geri kazanım katılım payının beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak faiz ile birlikte aynı Kanuna göre tahsil edilir.

2) Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin beyan edilmesi gerektiği aydan sonra verilmesi hâlinde katılım payının, beyannamenin verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Bir aylık ödeme süresinin son günü vade tarihi kabul edilerek süresinde beyan edilmeyen katılım payının beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı oranında faiz uygulanarak aynı Kanuna göre tahsil edilir.

3) 2872 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (z) bendi gereğince ilgiliye idari para cezası verilmesi için durum vergi dairesince Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilir.

2872 Sayılı Çevre Kanunu

BEŞİNCİ BÖLÜM
Cezai hükümler İdari nitelikteki cezalar:
(2)(4)

Madde 20(Değişik: 26/4/2006-5491/14 md.)
İdarî nitelikteki cezalar şunlardır:

z) (Ek:29/11/2018-7153/5 md.) Bu Kanunun ek 11 inci maddesine aykırı olarak geri kazanım katılım ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası olarak verilir.

aa) (Ek:29/11/2018-7153/5 md.) Bu Kanunun ek 12’nci maddesine aykırı olarak depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 Türk lirası idari para cezası verilir.

bb) (Ek:29/11/2018-7153/5 md.) Bu Kanunun ek 13 üncü maddesine aykırı olarak plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 Türk lirası idari para cezası verilir.


(Poşet ücreti Ek Madde 13-
(Ek:29/11/2018-7153/8 md.) Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilir. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Bakanlıkça oluşturulacak komisyon aracılığı ile belirlenir ve her yıl için güncellenir. Bu maddedeki düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.)

 

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Süresinden sonra verilen poşet beyannamelerinde cezai uygulama var mıdır?

15 Mikron altı poşet kullanan işletmeler poşet beyannamesi vermeli midir?

Ürün ambalaj poşetleri için poşet beyannamesi verecek miyiz?

 

Önceki İçerikAlmanya’da İş İklimi Endeksi Düşüş Gösterdi
Sonraki İçerikİSG profesyonellerine ait belgelerin vize süresi nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz