Ana Sayfa Vergi Gerçek kişiden aldığımız aracımızı satarken fatura düzenlemeli miyiz?

    Gerçek kişiden aldığımız aracımızı satarken fatura düzenlemeli miyiz?

    435
    0
    2.el hususi kamyoneti faturasız şekilde satın aldık. Araçla problemli çıktığı için aynı kişiye mükellef olmayan kişiye geri iade ettik. Vergi mükellefi olarak burada fatura kesmemiz şart mı?

    Vergi mükellefi olmayan kişiden alınan taşıt için gider pusulası düzenlenir gider pusulasında KDV ve gelir vergisi stopajı yapılmaz. Alınan taşıt aktife kaydedilir. 

    Satışında ise fatura düzenlenir taşıt kamyonet olduğu için % 18 KDV hesaplanır.

    Alış da KDV’nin ödenip, ödenmemesinin önemi yoktur.


    Benim şahıs şirketim var. 31.01.2021 tarihinde şirketimi kapatıp, 02.02.2021 tarihinde limited şirket kuracağım. Şahıs şirketinde yer alan makine ve teçhizatı şirketimde kullanacağım için oraya fatura etmem gerekiyor. 31.01.2021 tarihinde kestiğim bu faturanın gider ve KDV açısından durumu nedir?

    Şahıs şirketi, diye bir mükellefiyet olmaz. Şahış mükellefiyeti (GV mükellefi) olur. 

    Şirket; Tüzel kişiliği olan Anonim, Limited. vb. şirketlerdir. Mevcutların devri için fatura düzenlenir.

    2021 yılında kurulacak Şirket 31/01/2021 tarihli faturadaki değerleri kayıtlara alamaz.

    KDV’sini indiremez. Şirketi de aynı ay içerisinde kurmanız gerekir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBelçika’da Şirketlerin Yaklaşık %30’u Kritik Durumda
    Sonraki İçerikYeni İnşa Edilecek Binalara “Yağmur Suyu Toplama Sistemi” Kurulacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz