Ana Sayfa Muhasebe Gerçek kişi aktifinde kayıtlı dükkanın satışını işyerini kapatırken düzenleyeceği faturada KDV oranını...

    Gerçek kişi aktifinde kayıtlı dükkanın satışını işyerini kapatırken düzenleyeceği faturada KDV oranını ne uygulamalıdır?

    994
    0

    Mükellefim bilanço usulüne tabi gerçek usul gelir vergisi mükellefi ve telefon telekomünikasyon kontör satışı işi ile iştigaldir. 15/09/2020 tarihinde 63.559,32 TL bedelle dükkân satın almış ve aktifine kayıt etmiştir. Dükkâna amortisman uygulanmamıştır. Mükellefim 31/12/2020 tarihinde mükellefiyetine son verecektir. Dükkân şahsı üzerinde kalacaktır. Kapanış aşamasında gayrimenkulün faturalaması, kdv ve gelir vergisi yönünden vergilendirilmesi nasıl olacaktır?

    Söz konusu dükkân için 31/12/2020 tarihindeki emsal bedelden fatura düzenlenir.

    Faturada %18 KDV hesaplanır. Aktife kayıtlı değer ile satış bedeli arasındaki fark gelir olarak kayıtlarda yer alır.

    1-150 m2 üstünde daire veya dükkân tapuda rayiç bedel üzerinden satılınca, faturada +%18 kdv mi olacak, yoksa tapudaki satışı iç % ile ayırarak mı fatura edeceğiz?

    2-%18 KDV’li satılan daire veya dükkândan kdv iadesi alınıyor mu?

    Konutlarda 150 metrekare üstü uygulanacak KDV oranı %18 dir.

    İş yerlerinde %18 kdv uygulanır.

    Tapudaki satış bedelinden KDV ayrılmaz Tapu bedeli + KDV hesaplanır.

    İade hakkı doğar ise elbette kdv iadesi alınır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikElektrik-Elektronik sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?
    Sonraki İçerikAlmanya’da üretici fiyatları endeksi Ağustos 2020’de %1,2 azaldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz