Ana Sayfa Vergi Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler meskenlerinin iktisap bedellerini gider olarak kullanabilir mi?

    Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler meskenlerinin iktisap bedellerini gider olarak kullanabilir mi?

    Yeni alınan gayrimenkullerin borç faizi gider yazılır mı?

    627
    0

    Noter vekili mükellefi almış olduğu vekalet ücretinden dolayı yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecektir. Bu ücretten %10 eğitim ve sağlık harcamaları düşülür mü?

    Yıllık GV beyannamesi veren TÜM GV mükellefleri; Eğitim ve Sağlık Harcamaları GVK 89/2 : Beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle belgelenmesi koşuluyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilen gelirden indirilebilir.

    Ticari kazancı olan mükellefin banka kredisiyle mesken aldı ve kiraya verdi. Aylık kirası 1.300 TL ödediği kredi taksit tutarı 1.994,12 TL. gerçek gider usulünü seçtiğimizde meskenin iktisap değeri 120.000 TL. Bu tutarın %5’ini ve 2020 yılına bu mesken için ödenen faizini mi gider yazabiliriz?

    KREDİ FAİZİ DE İNDİRİLİR. AYRICA %5 DE İNDİRİLİR. 

    GVK 74/ 4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan BORÇLARIN FAİZLERİ ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır. 

    Ancak, indirilmeyen kısım 88′ inci maddenin 3′ üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz),


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTaksitlendirilen geçici vergiler yıllık gelir vergisinden mahsup edilir mi?
    Sonraki İçerikTarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık %21,32, aylık %2,61 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz