Ana Sayfa TTK Genel Kurul Toplantı Nisapları Nelerdir?

    Genel Kurul Toplantı Nisapları Nelerdir?

    2107
    0

    1- GENEL KURUL TOPLANTI NİSAPLARI NELERDİR?
    1.1-
    Genel kurullar, Kanunda veya esas sözleşmede, aksine daha ağır öngörülmüş bulunan haller hariç, sermayenin en az 1/4’nü karşılayan payların sahiplerinin veya Temsilcilerinin varlığıyla toplanabilecektir. Bu nisabın toplantı süresince korunması şarttır. İlk toplantıda anılan nisaba ulaşılmadığı takdirde, ikinci toplantının yapılabilmesi için nisap aranmamaktadır.
    1.2- Kararlar toplantıda hazır bulunan oyların çoğunluğu ile verilecektir.

    2- Esas sözleşme değişikliklerinde; Kanunda veya esas sözleşmede aksine hüküm bulunmadığı takdirde, esas sözleşmeyi değiştiren kararlar, şirket sermayesinin en az yarısının temsil edildiği genel kurulda, toplantıda mevcut bulunan oyların çoğunluğu ile alınacaktır. İlk toplantıda öngörülen toplantı nisabı elde edilemediği takdirde, en geç 1 ay içinde ikinci bir toplantı yapılabilecektir. İkinci toplantı nisabı, şirket sermayenin en az 1/3’nün toplantıda temsil edilmesi ile mümkündür.

    3- Aşağıdaki esas sözleşme değişikliği kararları, sermayenin tümünü oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin oybirliği ile alınacaktır.
    3.1- Bilanço zararlarının kapatılması için yükümlülük ve ikincil yükümlülük koyan kararlar,
    3.2- Şirketin merkezinin yurt dışına taşınmasına ilişkin kararlar.

    4- Aşağıdaki esas sözleşme değişikliği kararları, sermayenin en az %75’ini oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin olumlu oylarıyla alınacaktır.
    4.1- İmtiyazlı pay oluşturulması,
    4.2- Nama yazılı payların devrinin sınırlandırılması.

    5- İkinci ve üçüncü fıkralarda öngörülen nisaplara ilk toplantıda ulaşılmadığı takdirde izleyen toplantılarda da aynı nisap olacaktır.

    6- Pay senetleri menkul kıymet borsalarında işlem gören şirketlerde, aşağıdaki konularda karar alınabilmesi için, yapılacak genel kurul toplantılarında, esas sözleşmelerinde aksine hüküm yoksa 418’inci maddedeki toplantı nisabı uygulanacaktır.
    6.1- Sermayenin artırılması ve tavanının yükseltilmesine ilişkin esas sözleşme değişiklikleri,
    6.2- Birleşmeye, bölünmeye ve tür değiştirmeye ilişkin kararlar.

    7- İşletme konusunun tamamen değiştirilmesi veya imtiyazlı pay oluşturulmasına ilişkin genel kurul kararına olumsuz oy vermiş nama yazılı pay sahipleri, bu kararın Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmasından itibaren 6 ay boyunca payların devredilebilirliği hakkındaki kısıtlamalarla bağlı değildirler.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSigorta Aracılarının (Acenteler) Alışta Yüklendiği KDV İndirim Konusu Yapılabilir mi?
    Sonraki İçerikLtd. Şti.- Genel Kurulun Devredilemez Yetkileri Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz