Ana Sayfa Çalışma Hayatı Genç ve çocuk işçiler haftalık en fazla ne kadar çalışabilir?

Genç ve çocuk işçiler haftalık en fazla ne kadar çalışabilir?

Genç ve çocuk işçilerde gün hesaplaması nasıl yapılır?

875
0

Haftanın 3 günü çalışacak personel hafta tatiline hak kazanır mı? Genç ve çocuk işçilerde de uygulama aynı mıdır? Gün hesaplaması nasıl yapılır?

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 46. Maddesi “Hafta tatili ücreti” başlığını taşımaktadır.

Çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler gereği, çalışanların haftanın 6 iş günü çalışmış olmaları durumunda, 24 saat kesintisiz dinlenmelerinin sağlanması esastır. Hafta tatiline hak kazanan işçinin çalışmadığı güne ilişkin ücreti, işverenler tarafından kendilerine herhangi bir çalışma karşılığı olmaksızın ödenmektedir.

Genç ve çocuk işçilerin çalışma saatleri, ilköğretim eğitimini tamamlamış ve eğitimine örgün olarak devam etmeyen çocuk işçiler için günde yedi, haftada otuz beş saati aşamaz.

  • Kültür, sanat ve reklam faaliyetlerinde çalışan çocuklar için çalışma süreleri günde beş ve haftada otuz saati aşamaz.
  • On beş yaşını tamamlamış çocuk işçiler en fazla günde sekiz, haftada kırk saat çalıştırılabilir.
  • Genç ve çocuk işçilerin gece saatlerinde sanayi işlerinde çalıştırılması yasaktır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Çocuk ve genç işçilere ilişkin temel yasaklar ve sınırlar

İnşaatlarda 16 yaşını doldurmamış genç işçiler çalıştırılabilir mi?

18 yaşını doldurmamış çocuk işçiler SGK teşviklerinden faydalanabilir mi?

 

Önceki İçerikHuzur hakkı sigorta primine tabi midir?
Sonraki İçerikİçişleri Bakanlığının Trafik Görevlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik Yayınlandı. 26.6.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz