Ana Sayfa TTK Gemi Jurnali Nedir?

    Gemi Jurnali Nedir?

    9702
    0

    1- GEMİ JURNALİ NEDİR?
    Her gemide gemi jurnali denilen bir defter tutulur. Bu deftere her yolculukta eşya veya safranın yüklenmeye başlanması anından itibaren geçecek belli başlı olaylar yazılır.
    1.1- Gemi jurnali, kaptanın gözetimi altında, ikinci kaptan tarafından ve onun mazereti hâlinde bizzat kaptan veya kaptanın gözetimi altında olmak şartıyla ehil bir gemi adamı tarafından tutulur.
    1.2- Bir liman içinde yolculuk yapan küçük gemilerde jurnal tutmak yükümlülüğü yoktur.

    2- GEMİ JURNALİ İÇERİĞİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?
    Gemi jurnaline, engel bulunmadıkça, aşağıdaki hususlar günü gününe yazılır;
    2.1- Meteorolojik veriler, özellikle hava ve rüzgâr durumu.
    2.2- Geminin izlediği rota ve aldığı yol.
    2.3- Geminin bulunduğu enlem ve boylam dairesi.
    2.4- Sintinelerdeki su yüksekliği.
    2.5- İskandil edilen su derinliği.
    2.6- Kılavuz alınması ve kılavuzun gemiye girdiği ve ayrıldığı saatler.
    2.7- Gemi adamları arasındaki değişiklikler.
    2.8- Gemi veya eşyanın uğradığı bütün kazalar ve bunların ayrıntılı açıklaması.
    2.9- Gemide işlenen suçlar ve 25.04.2006 tarihli 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümleri saklı kalmak üzere, gemideki doğum ve ölüm olayları.

    ***Gemi jurnali kaptan ve ikinci kaptan tarafından imzalanır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik11 Ocak’ta saat 18:30’da Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu’nda Change with Business Talks: “Etkinizi Zirveye Taşıyın”
    Sonraki İçerikİhale Yolu İle Yapılacak Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Geçici Kabul Tutanağı Onayından Sonra Düzenlenen Fatura Üzerinden Vergi Kesintisi Yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz