Ana Sayfa Vergi Geleneksel yöntemlerle hazırlanan merhemlerin satışından elde edilen gelirler hangi durumlarda vergiden muaf...

    Geleneksel yöntemlerle hazırlanan merhemlerin satışından elde edilen gelirler hangi durumlarda vergiden muaf olacaktır?

    553
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı
    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    96620903-120-E.34457

    16.04.2019

    Konu

    :

    Geleneksel yöntemlerle hazırlanan merhemlerin satışından elde edilen gelirin vergilendirilmesi

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, evinizde makina ve kimyasal ürün kullanmadan geleneksel yöntemlerle yaptığınız merhemleri çeşitli kermeslerde, fuarlarda satmak istediğiniz belirtilerek, bu faaliyetiniz nedeniyle esnaf muaflığından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergiden Muaf Esnaf” başlıklı 9 uncu maddesinde,

    “Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

     1.Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç)

     

     Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar.

     

     

    Bu muaflığın Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur.”

    hükmüne yer verilmiştir.

    Buna göre; evinizde yaptığınız merhemleri, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz etmeksizin, motorlu taşıt kullanmaksızın ve sabit bir işyeri açmaksızın  kermes ve fuarlarda satmanız halinde, Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında  esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

    Ancak, söz konusu ürünleri internetten satmanız halinde ise internet ortamının işyeri kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDefter beratı dosyalarının 2. Kopyalarını süresinden önce sisteme yükleyebilir miyiz?
    Sonraki İçerikBütçe gelirleri Ocak-Aralık dönemi itibarıyla 1 trilyon 29 milyar 493 milyon TL olarak gerçekleşti