Ana Sayfa Muhasebe Geçmiş yıl karlarının dağıtılmasına sınır mı getirildi?

    Geçmiş yıl karlarının dağıtılmasına sınır mı getirildi?

    Geçmiş yıl karlarının dağıtılmasına sınır mı getirildi?

    1138
    0

    Limited olarak 2015-16-17 Yıllarının karlarını dağıtacağız. 2019 kar dağıtımına sınır getirildi ama önceki yılları dağıtmamda sakınca yok doğrumu?

    Doğru değil. Doğru olan; geçmiş yıl karları, kural olarak şirket tarafından bir sınırlamaya tabi olmaksızın tasarruf konusu edilebilir.

    Ancak, TTK Geçici Madde 13’te 30/09/2020 tarihine kadar dağıtabilecekleri nakit kâr payı tutarı 2019 yılı net dönem kârının yüzde yirmi beşini aşamaz denilmek suretiyle genel bir sınırlama getirilmiş olup bu sınırlama sadece 2019 yılında elde edilmiş karın dağıtımı ile ilgili değildir. Madde hükmü ile sermaye şirketleri ister son yıl elde edilen kar olsun isterse geçmiş yıllardan kalan ve dağıtılmamış, biriken karlardan olsun, 2019 yılı net dönem karının %25’i oranında bir kar dağıtımı yapabilecektir.

    2020 yılında elde edilen kar payı Mart ayında GVK 22. ve 86. maddesindeki istisna ve şartlara göre MSİ olarak Yıllık beyanname ile beyan edilir. MSİ iratlarının beyanı için GİB sitesinde bulunan rehberden yararlanınız. Beyan neticesi iadede, ödemede çıkabilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKurumlar Vergisi ne zaman ödenir?
    Sonraki İçerikFirmamızı kapattıktan sonra geçmiş aylara yapmış olduğumuz gekap beyannamesine tabi işlemler için beyanname vermeli miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz